Kezdőknek
2007.01.28. 11:18

Egyszerű, könnyű ételek (nemcsak vegi!) olyanoknak, akik csak majd ezután lesznek a konyha művészei Tartalom: Röszti, amerikai palacsinta, májpástétom, párolt rizs, fóliás csirke, lepény
"Egérke" (röszti)
1. változat
Hozzávalók:
-
1/2 kg krumpli
-
1 tojás
-
2-3 kanál liszt
-
fűszerek: só, bors, hagymapép , (fakultatív) zöldpetrezselyem vagy más zöldfűszer, szoktam vajkrém fűszerkeveréket is adni hozzá, de kisérletezhetünk mással is
A krumplit lereszeljük, összekeverjük a hozzávalókkal, bő forró olajba szaggatjuk 2 kanál segítségével, kb 1 cm vastagra kilapítjuk és szép aranybarnára sütjük mindkét oldalát.
2. változat "mezei egér"
Semmi más nincs benne mint a burgonya és a fűszerek. A nagylyukú reszelőn lereszelt krumplit kinyomkodjuk, besózzuk és 15 percig állni hagyjuk. Ekkor mégegyszer alaposan kicsavarjuk a levét. Nagyméretű teflon serpenyőt előmelegítünk 1-2 kiskanál olajjal, belesimítjuk kb 1/2 cm vastagon a krumplit és közepes tűzön megsütjük (kb 6-8 prerc), fedő segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Tejföllel vagy más mártással együk, anélkül kicsit száraz.
Amerikai palacsinta
Hozzávalók 4 db-hoz:
Összekeverjük, beleszórjuk a lisztet, azzal is átkeverjük (csomómentesre), palacsintasütőben vagy teflon serpenyőben felforrósítjuk az olajat és 4 részletben belecsurgatjuk a masszát (vastagabb, mint a hagyományos palacsinta). Mikor fehérből kissé sárgásra változott a tetejének a színe, falapát-kanállal alányúlva megforgatjuk. A másik felét jóval kevesebb ideig kell sütni. Az amerikaiak juharszirupot csorgatnak rá de bármilyen híg lekvárral, gyümölcsszörppel, mézzel vagy csak egyszerűen porcukorral is finom.
---------------------------------------
Májpástétom
-
2-3 különböző májkonzerv
-
1-2 tojás
-
tubusos ételízesítők: hagymapép, fokhagyma, gulyáskrém, piros arany (természetesen nem kell az összes, hanem amelyik épp van)
-
10 dkg vaj vagy margarin
Ez az étel se nem vegi, se nem egészséges, de egyszerű, nem felszerelt konyhában gyakorlatlan ember is elkészítheti.
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk (a forró vizet leöntve rögtön hideg vízbe kell tenni és 2 percig otthagyni, akkor lejön rendesen a héjja). villával összetörjük és összekeverjük a többi hozzávalóval. Só nem kell bele és ne túl sokat tegyünk a tubusos krémekből se, mert mindegyik sós. Ha nincs hagymapépünk, apróra vágott kis fej hagymát vagy 1 szál újhagymát tehetünk bele. Pirítósra kenve még finomabb
Párolt rizs
Hozzávalók:
-
1 bögre (2,5-3 dl) rizs
-
2 bögre forrásban lévő víz
-
2-3 kanál olaj
-
só és/vagy vegeta
-
kevés szárított vagy friss zöldpetrezselyem (kimaradhat)
A rizst közepes méretű (lehetőleg teflon bevonatú) edényben az olajjal közepes lángon, folytonos keverés mellett áthevítjük (ne piruljon meg). Forrásban lévő vízzel felöntjük (közben vigyázunk a kezünkre, nehogy a felcsapó gőz megégesse!). Megsózzuk, azonnal lefedjük és felnyitás nélkül a legkisebb lángon 15 percig pároljuk. Utána megnézzük, ha nem főtte el az összes levét, még 2-3 peercre visszatesszük. Ha igen, akkor átkeverjük és nyitott fedővel még 1 percig hagyjuk kipárolódni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fóliás csirke
Hozzávalók:
A világ legegyszerűbb húsétele szerintem, mostanában az összes húsevő vendégem ezt kap. A kulcsa a sütőzacskó, ami háztartási boltban vagy szupermarketben kapható. Ez egy átlátszó fóliazsákocska, amihez zárószalagot is adnak. A csirkecombokat jól megmossuk, kettévágjuk. A fűszert belekeverjük az olajba és megkenjük vele a combokat. Belekötjük a fóliába a csirkedarabokat és egy hústűvel egyetlen kis lyukat ütünk a fólián. Előmelegített, 200 fokos sütőben 1 órát sütjük. Tálaláskor a tányérra helyezett fóliáról levágjuk a kötözött részt, resztelt krumplit, pürét vagy párolt rizst adunk hozzá köretnek. Ahány személy, annyi zacskó legyen és mindenki magának szedi ki és pakolja a tányérjára a combokat. A zacskó alján összegyűlő szaftot a köretre lehet önteni.
Lehet másmilyen fűszert is használni (pl. sült csirke, grill klasszikus, görög sültek stb. széles a választék) és elég csak beleszórni a zacskóba, vagy bedörzsölni a hús felszínét. Csirkeszárnyból, ill. sertésszeletből is lehet készíteni.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lepény
A világ legegyszerűbb és legváltozatosabb reggeli-vacsora étele. Alapja: tej, tojás, liszt. Elkészítése az amerikai palacsintához hasonló. Ami speciálissá teszi: attól függően, hogy mi van itthon és kinek készítjük (húsevő, vegi, "fehérliszt-utáló stb) lehet variálni. Íme néhány dolog, amit még bele lehet tenni:
-
Főtt vagy nyers krumpli, reszelve
-
mirelit zöldség
-
reszelt sajt
-
szalonna- vagy kolbász-darabkák
-
ezekből többet is lehet használni egyszerre
-
a liszt helyettesíthetó zabpehely-liszttel vagy pl van egy nagyon jó lisztkeverék a bioboltokban az "Ezékiel lepénykenyere" nevű, mely mindenféle gabona és hüvelyes őrleménye
-
hagyma- és/vagy fokhagyma-pép (tubusban lehet kapni)
A hozzávalókat összekeverjük és pici olajon max 1/2 cm vastag lepény sütünk, mindkét oldalát szép aranybarnára pirítjuk (a második felének kevesebb kell). Ne felejtsük el fűszerezni! Só, bors, zöldpetrezselyem semmiképp nem árt, de lehet bele tenni mindenfélét, a lényeg a harmónia. Magában is finom, én szoktam hozzá tejfeles mártást csinálni, tejföl, majonéz és egy kis fűszer. Salsa szósz is finom hozzá.
|