Levesek
2006.05.19. 21:05
Japn gombaleves, Minestrone (olasz zldsgleves), Francia hagymaleves, Tavaszi zldborsleves, Indonz kukoricaleves, sprgakrmleves
Japn gombaleves
Hozzvalk:
-
2 fej hagyma
-
1/2 kg burgonya
-
4-5 db szrtott illatosgomba (siitake)
-
20 dkg gomba (csiperke, de lehet vegyes erdei, gy finomabb)
-
2 dl sherry vagy des Tokaji bor (elmaradhat)
-
szjaszsz
-
petreszelyem
Az aprra vgott hagymt kevs olajon vegesre proljuk, szjaszsszal zesitjk,felntjk kb 1,5 liter forr vzzel, beletesszk a tiszttott, apr kockra vgott burgonyt s puhra fzzk. Kzben beztatjuk a szrtott gombt s a frissbl pirtott gombt ksztnk (felszeletelve kis rszletekben kevs olajon megpirtjuk, leszzuk s petrezselyemmel zestjk)
Mikor puha a krumpli, botmixerrel ppestjk, beletesszk a gombt, az ztatott (s mr megpuhult) szrtott gombt felszeleteljk s az ztatvizvel egytt a leveshez adjuk. Belentjk a sherryt vagy bort s kevs vgott petrezselyemmel megszrva tlaljuk.
Minestrone
(tbbflekppen ksztik, ez az n verzm)
Hozzvalk:
Hagyma, olaj
Leveszldsg: rpa, gykr, zeller, karalb
Kelbimb, karfiol, zldbab
sok friss, hmozott paradicsom, vagy 1 sr.par konzerv
fszerek: s, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregano, majoranna
reszelt parmezn sat
Elksztse: a hagymbl prklt-alapot ksztnk, meproljuk rajta a felszeletelt zldsgeket, fszerezzk, belekeverjk a paradicsomot s felntjk forr vzzel. Puhulsig fzzk, tlalskor reszelt sajtot tesznk a tnyrba, erre szedjk a levest s megszrjuk a tetetjt friss bazsalikomlevllel
------------------------------------------
Francia hagymaleves
Hozzvalk:
-
5-8 dkg fzmargarin
-
5 dkg liszt
-
3/4 l tej vagy 1 dl tejszn s 1 l forr vz
-
mindenfle hagyma (minl tbbfle van, annl finomabb)
-
1 konzerv gyngyhagyma
-
pirits kenyr reszelt sajttal
-
fszerek: s, fehr bors, rlt szerecsendi
Elksztse:
2-3 fej hagyma, pr, zldhagyma, 1 fej des fehr hagyma is mehet bele, felszeleteljk s a margarinon vegesre proljuk (ne piruljon meg!), leszrjuk a liszttel ("staubols"), kicsit thevtjk s felntjk kis tejjel vagy a tejsznnel, csommentesre keverjk s hozzadjuk a tbbi tejet vagy a forr vizet (hasznlhatunk tbb folyadkot is a megadottnl). Fszerezzk, mikor a hagyma puha, leturmixoljuk, a piritskenyrre rolvasztjuk a sajtot, tlalsnl nhny szem gyngyhagymt tesznk a csszbe, rmerjk a levest s a tetejre a sajtos piritst.
----------------------------------------
Tavaszi zldborsleves
Hozzvalk:
-
1/2 kg zldbors
-
1-1- cs. j rpa s gykr
-
1/2 j karalb
-
10 dkg vaj vagy margarin
-
2 kanl liszt
-
s, bors, 1 kockacukor, kis szdabikarbna
-
a levesbetthez 1 tojs, 2-3 kanl liszt, 1 kanl olvasztott margarin, s
Kifejtjk a borst, 6-7 borshvelyt megmosunk s hozztesszk. A rpt, gykeret megtiszttjuk s karikra vgjuk, a karalbt meghmozzuk s felszeleteljk. Aprra vgjuk a petreszelymet, felforralunk kb 1-1,5 l vizet. A vajat/margarint felolvasztjuk, rdobjuk a zldsgeket s a borst (a flretettt hvelyekkel egytt) Beletesszk a kockacukrot s egy kshegynyi szdabikarbnt (szp zld szne lesz tle a borsnak) s lefedve 3-4 percig proljuk. Ezutn leszrjuk a petrezselyemzlddel s a liszttel, rvid ideig pirtjuk majd felntjk a forrsban lv vzzel. Figyelem! Csak ekkor szabad megszni!
Beleszaggatjuk a levesbett tsztt: egy tojst kikevernk egy kanl olvasztott vajjal, megszzuk s belekevernk annyi lisztet, hogy sr galuskatszta-llg legyen. A forrsban lv levesbe szaggatjuk kssel vagy galuskaszaggatval, egyet rottyan s ksz.
Nagyon finom leves, csak gy lehet elrontani, ha sztfzzk, a prols is rvid ideig tartson, a galuskk kicsik legyenek, hogy 1-2 percnl tovbb ne kelljen forralni. Mikor ksz, kihalsszuk s kidobjuk a borshvelyeket.
----------------------------------------------------------------------------------------
Indonz kukoricaleves
-
2 doboz konzerv kukorica
-
3 fej hagyma
-
2 dl tejszn
-
kb fl l tej
-
1 ek (evkanl) kukoricakemnyt
-
kevs olaj
-
fszerek: s, vegeta vagy egy kis zldsgleves-kocka, fehrbors, kevs friss petrezselyem
-
5 dkg reszelt parmezn
Az aprra vgott hagymt az olajon vegesre proljuk, hozzadjuk a konzerveket (lvel egytt) s teljesen ppesre turmixoljuk. Belentjk a tejsznt, kmletes melegtssel felforraljuk. A kukoricakemnytt kevs tejben feloldjuk s a forrsban lv leveshez adjuk, fszerezzk s rvid ideig forraljuk majd addig higtjuk a tejjel, amg a kvnt llagot elrjk (van, aki srn szereti a krmleveseket, van, aki folysabban). gy is rottyanjon egyet. Tlals eltt a tnyrba reszeljk a sajtot, rmerjk a levest, a tetejt megyszrjuk finomra vgott, friss zldpetrezselyemmel. Adhatunk hozz kis kockkra vgott pirtst is.
Nemrg megcsinltam s gy nem volt egsz j. A turmixols utn t is kell kldeni egy szrn, klnben tele lesz kellemetlen kukorica-hjakkal. Vegeta helyett n mr nagyon rgen a "Rakjuk el tlire " menpont alatt tallhat zldsgkeverket hasznlom, viszont akkor szni egyltaln nem kell. KIhagytam a kemnyts srtst, mert mr gy is elg j llaga volt, viszont tettem bele egy kis kkuszkrmet, ettl kapott egy nagyon finom, kicsit keleties zt. Vigyzzunk a kkusz mennyisgvel, inkbb rszletekben tegyk bele, az a lnyeg, hogy ne ssn ki az ze, hanem finoman simuljon bele az zharmniba.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprgakrmleves
-
1 kg fehr sprga
-
1 dl tejszn
-
fl l tej
-
3 ek kukoricakemnyt
-
fszerek: s, kis cukor, fehr bors
-
a levesbetthez pirtani val kenyr, reszelt sajt
A leveshez jobb kimrt sprgt venni, mint amit csomban rulnak Ez olcsbb, s miutn turmixolni fogjuk, mindegy, milyen a klseje. A sprgt megmossuk s meghmozzuk (a kls rtegt krumplihmozval lehntjuk). Vgjuk 4-5 cm es darabokra, a "fejt" vagyis a rgy-rszt tegyk flre, a tbbit enyhn cukros, ss vzben fzzk puhra (nem kell tl sok vz, csak amennyi ellepi). Mikor megftt, turmixoljuk ssze, kicsit higtsuk fel tejjel s szrjk t (vagyis kldjk t egy szitn, ez nagyon fontos, kllnben tele lesz a levesnk szlakkal). Tegyk vissza a tzre, a tejsznnel keverjk el a kemnytt s mikor felforrt a leves, keverjk bele. Ekkor tesszk bele a flretett sprgafejeket s fzzk mg addig, mg a fejek megpuhulnak (4-5 perc, ne fzzk szt). Kevs fehr borssal zestjk, vzzel vagy tejjel higtsuk krmleves llag srsgre
Levesbettknt pirts kenyrre reszelt sajtot tesznk s rvid ideig grillstben rolvasztjuk. .Ezt kis kockkra vgva a levesbe szrjuk, de csak tlals utn, vagy evs kzben doblhatjuk egyenknt bele, hogy nehogy sztzzon.
|