Tsztk, olasz telek
2006.04.14. 12:21
Bolognai spagetti vegetrinusoknak, Olasz rakott krumpli (besamelmrts ksztse)
Bolognai spagetti vegetrinusoknak
Hozzvalk:
1 csomag spagetti (durumlisztbl)
½ zacsk szjagranultum
2 fej hagyma
1 srtett vagy hmozott paradicsom konzerv
Fszerek: S, bors, vegeta, bazsalikom, oregano, majoranna (ezek helyettesthetk olasz fszerkeverkkel)
A granultumot beztatjuk kevs vegets vzbe flrra, a hagymt kevs olajon megproljuk, beletesszk a fszereket, azzal is kicsit thevtjk, beletesszk a szjt s a paradicsomkonzervet. Kszthet friss, hmozott paradicsommal is, gy mg finomabb. Ha savanyks ze lenne, minimlis cukrot tegynk bele, fzzk kb. 10 percig, annyi vizet ntve r, hogy mrts srsg legyen.
A kiftt, lecsepegtetett tsztra tesszk, reszelt parmezn kerl a tetejre
(frisstve 2021)
Azta ez a recept nagy fejldsen ment keresztl. Az eredetit egy olyan hlgy tantotta, aki egy idben az olasz nagykvet szkcsnje volt s ezrt elgg autentikusnak tnik szmomra. Abban a receptben volt leveszldsg, szval a "rakjuk el tlire" menpont alatt tallhat "ss zldsg" receptet megcsinljuk, akkor abbl mindnekppen tegynk bele egy kicsit, viszont a szsnl figyelembe kell venni (voltakppen egyltaln nem kell bele s). A granultum helyett mostanban tofut hasznlok, reszelve s szoktam gombt is beletenni nha
----------------------------------------------
Olasz rakott krumpli
Ugyanazzal a mrtssal kszl, mint a Bolognai Spagetti. 3/4 kg krumplit megfznk, kihtjk s vkonyan leszeleteljk. Fl l tejbl, 10 dkg margarinbl s 5 dkg lisztbl besamelmrtst ksztnk s lertegezzk a hozzvalkat: Ftt krumpli, bolognai ragu, mrts. Vgl reszelt sajtot szrunk a tetejre s 200 fokon kb flrt stjk. Ez tulkppen a Lasagne receptje, csak akkor nagy lebbencstsztt tesznk bele ftt krumpli helyett.
Aki most elkezdene tkokat szrni rm a besamel miatt, lerom, hogy kell:
Felolvasztjuk a margarint, beleszrjuk a lisztet s kis lngon, folytonos kevers mellett engedjk felhabosodni s kifehredni, nem pirulhat meg, mint a rnts! Ekkor vkony sugrban, folytonos kevers mellett, kis rszletekben belentjk a tejet. Ne hagyjuk abba a keverst, ha sszecsomsodott, habvervel szt leht tni, vgs esetben ott a szitn szrs, de akkor rosszul csinltunk valamit, felteheten tl gyorsan ntttk a tejet vagy nem kevertk folyamatosan. Van aki forr tejjel nti fel, nekem a hideg vlt be, csak soha nem szabad egyszerre az egsz tejmennyisget beletenni. Kis tej, kevers-rotyogs (kis lng!!), ha besrsdtt, megint kis tej stb. amg az egszet bele nem tettk. H sajtot reszelnk bele a vgn, akkor sajtmrtsnak hvjk, csak vigyzzunk, azzal mr ne fzzk, mert nyls lesz, csak simn olvadjon el benne. Fszerezse: s, fehr bors, szerecsendi. Ha sajttal csinljuk, a vgn szzuk, mert a sajt is lehet ss.
----------------------------------------------
|