Bulira
2006.04.14. 12:21
Sajtos rd, Bcsi puncs, Gymlcssalta, Padlizsnkrm, cukknikrm, tojspsttom
"SZRAZTP"
Ez egy ilyen vendgvr rgcsa, sajtos rdnak is lehet nevezni. Hozzvalk:
25 dkg liszt
25 dkg vaj margarin (ez az eredeti recept, de n kevesebbet szoktam tenni bele, mert gy nagyon zsros. 15 dkg.-ra le lehet venni, ha nem ll ssze a tszta, akkor 2-3 kanl tejfl mehet bele)
25 dkg tehntr
1/2 tasak stpor, s, a tetejre egy tojs kenni, reszelt sajt, kmnymag.
A liszttel sszeszitljuk a st s a stport, tompa kssesl elmorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint (mint az omls tsztnl), addig, amg mr nem darabos, akkor sszegyrjuk a trval. Hideg helyen folpackba tekerve legalbb 2 rt pihen de elz este is megcsinlhatjuk a tsztt.
Lisztezett deszkn kinyjtjuk, megkenjk felvert tojssal s megszrjuk reszelt sajttal s kmnymaggal. Rdlival felvgjuk knnyen mozgathat mret cskokra s kikent tepsiben, elmelegtett, 200 fokos stben kistjk. kb. 10-12 perc ekll neki, stje vlogatja
----------------------------------------------------
FORR ITAL
Bcsi puncs
(lehet hogy furcslljtok, hogy alkoholos ital receptjt rom ide, tny, hogy kb 15 vig egyetlen korty alkoholt nem ittam, mert rendkvl zavar hatssal volt rm, de ma mr nha szoktam gyenge italokat inni. A bcsi karcsonyi vsron talltam ezt s teljesen beleszerettem. Aki alkoholmentesen akarja, egyszeren hagyja ki a rumot, gy egsz minimlis lesz a szeszfoka)
1 l fehr asztali bor (lehet szangria vagy vrsbor, akkor meggylt vagy ms piros gymlcslt hasznlunk)
1 l sznsavmentes gymlcsl
3-4 evkanl mz (tehetnk tbbet is, ha desen szeretjk)
fl citrom egszben (megmosva!)
fszerek: egsz fahj, szegfszeg
vmilyen gymlcs (pr szem poharanknt)
2 dl rum (nagyon finom, ha elz nap beleztatunk egy j nagy mark mazsolt)
A rum s a gymlcs kivtelvel minden hozzvalt elkevernk egy nagy lbosban s forrsig hevtjk (ne forrjon fel). Ekkor hozzntjk a rumot s jra felmelegtjk. Hll pohrba vagy bgrbe pr szem gymlcst szednk s rntjk a puncsot.
Hidegben kivl melegtszer. Jtszhatunk az zekkel: pl narancs s meggyl felesben, nhny szelet narancshj s friss narancsl, pr meggyszem a pohrba s narancskarika a szlre. ez csak egy tlet, a legjobb, ha mindenflt kiprblunk. Bcsben vagy 4helyen ittunk s mindegyik msmilyen volt.
Gymlcssalta
Legalbb 4 fle klnbz gymlcst tegynk bele, amit pp lehet kapni. n grgdinnyt nem szoktam, de a srgadinnye finom, s visszatlthetjk a hjjba, nagyon ltvnyos. A gymlcsket rtelemszeren megtiszttjuk s egyforma kis kockkra vgjuk. Egy mark mazsolt megforrzunk s rdobjuk. tehetnk mg bele egy kevs cukrozott narancshjat vagy ms cukrozott-aszalt gymlcst, de csak kis mennyisgben. Egy citrom levvel s 3-4 evkanl melegtett mzzel meglocsoljuk, 4-5 mentalevelet aprra vgunk s megszrjuk vele. Tlls eltt j, ha egy rt hagyjuk sszerni, lehet htben is, de n nem szeretem a hideg gymlcsket
Padlizsnkrm
Egyforma, nem tl nagy padlizsnokat vesznk, kttvel megszurkljuk s alufliba burkolva 220 fokos stben addig stjk, amg megpuhul. Felhastva "leltetjk", hogy a leve kifolyjon. Meghmozzuk, botmixerrrel ppestjk, kzben belecsurgatunk egy kis olivaolajat (a padlizsn mennyisgtl s az zlsnktl fgg mennyisg, de 1-2 dl nl semmmikppen ne legyen tbb)
zestse. s, bors, hagymapp. Fakultatv: kevs mustr, fokhagyma, koriandermag. Javaslat: a fszereket egyenknt, rszletekben adjuk hozz folyton megkstolva. Akkor j egy tel, ha semmilyen fszer ze nem t ki a tbbi kzl.
Cukknikrm
fl kg cukkni
1-2 kpia, vagy kalifornia paprika
30 dkg hagyma
2-3 gerezd fokhagyma ppestve
olaj, s, bors, kt kk mustr, bazsalikom
A hagymt kis kockkra vgva olajon megproljuk (mint a prklt alap, csak nem tesznk bele pirospaprikt), rtesszk a kis kockkra vgott paprikt, , kb. 10 percig proljuk, majd a cukknit meghmozzuk s apr kockkra vgjuk, rdobjuk, megszzuk s beletesszk a fszereket is s puhra proljuk. Utna botmixerrel prstjk s ksz is van.
Tojspsttom
(lengyel tojs vagy zsid tojsnak is szoktk hvni)
3-4 tojs
10 dkg vaj vagy margarin (eredetileg libazsrral ksztettk)
hagymaflk: lehet jhagymt vagy prt hasznlni, n snidlinggel szeretem a legjobban de ha nincs otthon semmi, megteszi tubusos hagymapp is
Fszerek: s, bors, mustr (szoktam bele Grill fszervaj nev fszerkeverket tenni). Vannak, akik pirosan csinljk (fszerpaprika, Piros Arany) illetve aki szereti, tehet bele fokhagymt (n ki nem llhatom)
A tojsokat megfzzk, akkor a legjobb, ha a srgja nem lesz 100%-osan kemny, villval sszetrjk s belekeverjk a vajat/margarint, a hagymt s a fszereket. Ne csinljunk egyszerre tl sokat, mert 2-3 napnl tovbb htben sem ll el!
|