taiji-corella
taiji-corella
MENŰ
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptek
Receptek : Rakjuk el télire

Rakjuk el télire

  2006.11.11. 19:07

Nem(csak) klasszikus lekvárok és társaik, hanem mindenféle finomság, amit szeretek eltenni Tartalom: Ételízesítő sós zöldség, Citromlekvár, Eperdzsem, Citomlikőr, narancslekvár

Frissítve 2021


Ételízesítő sós zöldség

 

  • 1 kg sárgarépa
  • 1/2 kg hagyma
  • 1/2 kg fehérrépa
  • 1/2 kg  zöldpaprika (lehet piros is)
  • 1/4 kg  paradicsom
  • ua. zeller
  • karalábé
  • lehet még benne karfiol, káposzta, kelkáposzta
  • 1-1 cs petrezselyem és zellerzöld
  • minden kiló zöldséghez 20 dkg só

Nem muszáj mindent beletenni, de így finom. Volt már olyan, hogy csak kicsit "túltengett" otthon a leveszöldség mennyisége, és ledaráltam őket (2 üveggel lett).

Mindent megtisztítunk, ledarálunk és egy nagy edényben öszekeverjük a sóval. Kis üvegekben lezárva hűvös helyen tartjuk. Levesek, mártások, pörkölt stb. mindenféle étel jó ízesítője, a só miatt eláll, de a főzésnél kalkuláljuk bele (nem kell sózni).

-------------------------------------

Citromlekvár

Elég macerás és jó, ha gumikesztyűben dolgozunk, mert szétmarja a kezet, de az eredmény megéri a fáradságot!

Hozzávalók:

  • 6 citrom
  • 1/2 kg kristálycukor
  • 1/2 vaníliarúd

A citromokat megmossuk, , sárga részét lehámozzuk és apróra vágjuk, a többit kifilézzük, vagyis a fehér héjat és a hártyákat, magokat eltávolítjuk, ezt bekötjük egy kis gézbatyuba. (tál fölött dolgozzunk, hogy a leve ne menjen kárba).  A citromhéjat, kifilézett belét és a levet 1 liter vízbe öntjük, hozzátesszük a felhasított vaníliarudat és a gézbatyut, majd kis lángon, gyöngyöző forrással, fedő nélkül 1 órát főzzük. Kivesszük a gézbatyut és a vaníliát,hozzáadjuk a cukrot és még 15 percig forraljuk. Forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük, lezárjuk és  5 percre fejreállítjuk.

------------------------------------------

Eperdzsem

 

Minden évben szoktam eltenni. Mostanában ez eper eléggé ízetlen, úghogy meg szoktam várni, amig a szabadföldi, apró szemű és jó ízű szamóca megérik. El kell kapni azt a pillanatot (kb -5 nap az időjárástól függően) amikor megérik a szabadföldi és minden termelő egyszerre akarja eladni, ekkor eléggé lemennek az árral.

  • Kb 5 kg szamóca
  • kilónként 80 dkg cukor
  • dzsem tartósító

A megmosott, lecsumázott szamócát egy nagy edényben lerétegezzük a cukorral. Tüllel letakarva és néhányszor megkevergetve 24 órát állni hagyjuk. Ezután kis (2-3 l-es) adagokban rövid ideig, 4-5 percig főzzük. A zselésítő tartósítószert a tasakon lévő használati utasítás szerint keverjük bele, a dzsemet forrón üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Ez a termék dzsemnek kicsit híg, de én így szeretem és pl placsintába kiváló.

------------------------------------------

Citromlikőr

 

Ez a recept "házasítható" a citromlekvárral, vagyis ha kész a likőr, a visszamaradt citromhéjból és a mélyhűtőbe félretett citromokból, némi friss citrom hozzáadásával készíthetünk lekvárt.

Hozzávalók:

  • 3 db citrom
  • 1 zöldcitrom (lime)
  • 1/2 l vodka
  • 1/2 kg cukor
  • 1/2-1 l víz (attól függően, hogy milyen erős szeszt akarunk)

A citromokat és a lime-ot hámozóval úgy hámozzuk meg, hogy fehér rész egyáltalán ne kerüljön rá. A héjakat a vodkában 1 hétig állni hagyjuk (szép sárgára színezi). A cukrot felforraljuk a vízzel (ha hab keletkezik a tetején, azt leszedjük). Langyosra hűtjük és összekeverjük a leszűrt vodkával. Eláll (ha van ideje rá) mert a forralás, és az alkohol is tartósít. Aki nem nagyon kedveli az alkoholos italokat, az növelheti a víz mennyiségét, de tapasztalataim alapján a liter fölötti vízmennyiség már az íz rovására megy. Hűtve kínáljuk, nagyon ízléses, ha a kis stampedlis poharakat mélyhűtőbe tesszük és a fagyos-havas poharakba töltjük a likőrt.

------------------------------------------------------------------

Narancslekvár

 

Ez egy kikisérletezett recept, nagyon sokszor megcsináltam, nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 5 kg narancs
  • 1 kg cukor
  • "3:1" dzsem sűrítőanyag (pektin) 3-4 zacskó.

A narancsokat a fenti módszerrel meghámozzuk, vagyis csak a sárga héját vékonyan. Lábosba tesszük, leöntjük annyi vízzel, ami ellepi és felforraljuk. Hűvös helyre tesszük a lehámozott narancsokkal együtt és másnap leöntjük róla a vizet, újra felöntjük és felforraljuk. Ezt az eljárást összesen 5 napig ismételjük.

Az 5. napon leszűrjük a héjakat és apróra vágjuk. A narancsok levét kipréseljük, használjuk a rostokat is, csak a hártyákat távolítsuk el. Egy nagy lábosban feltesszük főni a levet, a héjdarabokat, a cukrot és a sűrítőanyagot. Ez utóbbiból 1 zacskó 1, 1,2 kg (konyhakész) gyümölcshöz van. Én úgy szoktam, hogy a kipréselt maradványokat mérem le és és levonom a kiinduló gyümölcs-mennyiségből, így meg lehet kapni azt a mennyiséget, amivel dolgozunk, anélkül, hogy külön méricskélni kellene a lábost. 

Kevergetés közben felforralom és csak egyet rottyan (1-2 perc). Üvegekbe töltjük, 5 perc fejjel lefelé és már mehet is a polcra (ahol garantáltan nem fog túl sok időt eltölteni...)

 

 
Pontos idő
 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-06-21
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU