Rakjuk el télire
2006.11.11. 19:07

Nem(csak) klasszikus lekvárok és társaik, hanem mindenféle finomság, amit szeretek eltenni Tartalom: Ételízesítő sós zöldség, Citromlekvár, Eperdzsem, Citomlikőr, narancslekvár
Frissítve 2021
Ételízesítő sós zöldség
-
1 kg sárgarépa
-
1/2 kg hagyma
-
1/2 kg fehérrépa
-
1/2 kg zöldpaprika (lehet piros is)
-
1/4 kg paradicsom
-
ua. zeller
-
karalábé
-
lehet még benne karfiol, káposzta, kelkáposzta
-
1-1 cs petrezselyem és zellerzöld
-
minden kiló zöldséghez 20 dkg só
Nem muszáj mindent beletenni, de így finom. Volt már olyan, hogy csak kicsit "túltengett" otthon a leveszöldség mennyisége, és ledaráltam őket (2 üveggel lett).
Mindent megtisztítunk, ledarálunk és egy nagy edényben öszekeverjük a sóval. Kis üvegekben lezárva hűvös helyen tartjuk. Levesek, mártások, pörkölt stb. mindenféle étel jó ízesítője, a só miatt eláll, de a főzésnél kalkuláljuk bele (nem kell sózni).
-------------------------------------
Citromlekvár
Elég macerás és jó, ha gumikesztyűben dolgozunk, mert szétmarja a kezet, de az eredmény megéri a fáradságot!
Hozzávalók:
-
6 citrom
-
1/2 kg kristálycukor
-
1/2 vaníliarúd
A citromokat megmossuk, , sárga részét lehámozzuk és apróra vágjuk, a többit kifilézzük, vagyis a fehér héjat és a hártyákat, magokat eltávolítjuk, ezt bekötjük egy kis gézbatyuba. (tál fölött dolgozzunk, hogy a leve ne menjen kárba). A citromhéjat, kifilézett belét és a levet 1 liter vízbe öntjük, hozzátesszük a felhasított vaníliarudat és a gézbatyut, majd kis lángon, gyöngyöző forrással, fedő nélkül 1 órát főzzük. Kivesszük a gézbatyut és a vaníliát,hozzáadjuk a cukrot és még 15 percig forraljuk. Forrón tiszta, száraz üvegekbe töltjük, lezárjuk és 5 percre fejreállítjuk.
------------------------------------------
Eperdzsem
Minden évben szoktam eltenni. Mostanában ez eper eléggé ízetlen, úghogy meg szoktam várni, amig a szabadföldi, apró szemű és jó ízű szamóca megérik. El kell kapni azt a pillanatot (kb -5 nap az időjárástól függően) amikor megérik a szabadföldi és minden termelő egyszerre akarja eladni, ekkor eléggé lemennek az árral.
-
Kb 5 kg szamóca
-
kilónként 80 dkg cukor
-
dzsem tartósító
A megmosott, lecsumázott szamócát egy nagy edényben lerétegezzük a cukorral. Tüllel letakarva és néhányszor megkevergetve 24 órát állni hagyjuk. Ezután kis (2-3 l-es) adagokban rövid ideig, 4-5 percig főzzük. A zselésítő tartósítószert a tasakon lévő használati utasítás szerint keverjük bele, a dzsemet forrón üvegekbe töltjük és kidunsztoljuk. Ez a termék dzsemnek kicsit híg, de én így szeretem és pl placsintába kiváló.
------------------------------------------
Citromlikőr
Ez a recept "házasítható" a citromlekvárral, vagyis ha kész a likőr, a visszamaradt citromhéjból és a mélyhűtőbe félretett citromokból, némi friss citrom hozzáadásával készíthetünk lekvárt.
Hozzávalók:
A citromokat és a lime-ot hámozóval úgy hámozzuk meg, hogy fehér rész egyáltalán ne kerüljön rá. A héjakat a vodkában 1 hétig állni hagyjuk (szép sárgára színezi). A cukrot felforraljuk a vízzel (ha hab keletkezik a tetején, azt leszedjük). Langyosra hűtjük és összekeverjük a leszűrt vodkával. Eláll (ha van ideje rá) mert a forralás, és az alkohol is tartósít. Aki nem nagyon kedveli az alkoholos italokat, az növelheti a víz mennyiségét, de tapasztalataim alapján a liter fölötti vízmennyiség már az íz rovására megy. Hűtve kínáljuk, nagyon ízléses, ha a kis stampedlis poharakat mélyhűtőbe tesszük és a fagyos-havas poharakba töltjük a likőrt.
------------------------------------------------------------------
Narancslekvár
Ez egy kikisérletezett recept, nagyon sokszor megcsináltam, nagyon finom!
Hozzávalók:
-
5 kg narancs
-
1 kg cukor
-
"3:1" dzsem sűrítőanyag (pektin) 3-4 zacskó.
A narancsokat a fenti módszerrel meghámozzuk, vagyis csak a sárga héját vékonyan. Lábosba tesszük, leöntjük annyi vízzel, ami ellepi és felforraljuk. Hűvös helyre tesszük a lehámozott narancsokkal együtt és másnap leöntjük róla a vizet, újra felöntjük és felforraljuk. Ezt az eljárást összesen 5 napig ismételjük.
Az 5. napon leszűrjük a héjakat és apróra vágjuk. A narancsok levét kipréseljük, használjuk a rostokat is, csak a hártyákat távolítsuk el. Egy nagy lábosban feltesszük főni a levet, a héjdarabokat, a cukrot és a sűrítőanyagot. Ez utóbbiból 1 zacskó 1, 1,2 kg (konyhakész) gyümölcshöz van. Én úgy szoktam, hogy a kipréselt maradványokat mérem le és és levonom a kiinduló gyümölcs-mennyiségből, így meg lehet kapni azt a mennyiséget, amivel dolgozunk, anélkül, hogy külön méricskélni kellene a lábost.
Kevergetés közben felforralom és csak egyet rottyan (1-2 perc). Üvegekbe töltjük, 5 perc fejjel lefelé és már mehet is a polcra (ahol garantáltan nem fog túl sok időt eltölteni...)
|