Varicik slt zldsgre
2014.08.25. 17:43
Tbb tel egy alapbl, vegetrinusoknak
frisstve 2022 aug 27
A fent emltett alap a slt zldsg. Leginkbb vaslapon vagy parzson (rostlyon) stve az igazi, de nyugodtan lehet stben, 200 fokon csinlni. Ha van grillez a stben, akkor mg jobb.
Hozzvalk:
-
2 nagy vagy 3 kzepes padlizsn
-
2 cukkni
-
30-40 dkg gomba
-
2-3 fej hagyma (fehr, lila)
-
s, bors
-
fszerek
-
1-2 ek olivaolaj
Ez az alap, de zls szerint mg lehet hozz tenni zldpaprikt, srgarpt s paradicsomot is. Ez utbbit csak az utols 5 percben tegyk bele. A fszerezs tetszs szerinti, n petrezselymet s bazsalikomot mindenkpp szoktam beletenni, de mehet ms fszer is, majoranna, szurokf (oregno), rozmaring (ezzel vatosan bnjunk mert nagyon intenzv) s fokhagyma. Ez utbbibl 2-3 gerezd mindenkppen kell, de aki szereti, tehet bele tbbet is. Szni csak az utols 5 percben szabad!
A padlizsnt kiszzuk ( 1 cmes karikkra felvgva megszzuk s fl ra mlva lebltjk a levt - nem rdemes kihagyni, mert keser zvel az egsz telt elronthatja), a megtiszttott zldsgeket hasbokra vgjuk (tkgyalu) a hagymt nem tl vkony szeletekre. Egy kivajazott stlapra felhalmozzuk jl sszekeverve, leszrjuk a zldfszerekkel s a ppp nyomott fokhagymval. Meglocsoljuk az olivaolajjal. Elmelegtett stben addig stjk, amg a zldsgek megslnek (20-30 perc, stje vlogatja), ekkor megszzuk (ha akarunk bele paradicsomot tenni, akkor most megy bele) s mg 5-6 percig stjk.
Ebbl a mennyisgbl elg sok lesz, br sls kzben alaposan sszeesik. Az albbi receptekhez nha elg a felt, vagy mg kevesebbet hasznlni. Htben 4-5 napig elll, s klnbz teleket csinlhatunk belle.
Ha kevesebbet csinlunk, akkor lehet egy nagymret teflonos serpenyben is csinlni
felhsznlsi javaslatok:
lehet kapni csomagolva friss pizzatsztt, de csinlhatunk is kelt tsztt 40 dkg lisztbl, 2,5 dl. langyos vzbl, egy csomag instant lesztvel bedagasztva (olyanoknak javaslom, akik nem most csinlnak elszr kenyrtsztt). Pici s kell bele s n egy csipet cukrot is szoktam beletenni az leszt miatt. Els keleszts 40-50 perc, majd formra kihzva, a stlapon mg 30. Utna vkonyan bekenjk paradicsomszsszal vagy pizzaszsszal, rszrjuk a slt zldsget s vkonyra szeletelt mozzarellt tesznk r. Elmelegtett stben 220 fokon kb 15 perc (mindenki tapasztalja ki a stjt, mert nagyok lehetnek a klnbsgek)
Egy csomag spagettit (vagy ms kedvet tsztnkat - penne, fussili stb) kifznk s sszekeverjk a slt zldsgekkel. Reszelt parmeznnal tlaljuk
Ezt leginkbb jkrumpli-szezonban szoktam csinlni. Az jkrumplit megsikljuk vagy lekapargatjuk a hjjt, b olajban fed alatt puhra proljuk, majd fed nll pirosra stjk. Szrkanllal beleszedjk a slt zldsgek tepsijbe. Ha nincs mr jkrumpli, akkor kis kockkra vgott slt krumplit hasznlunk
Az alap krumplis (nudli) tsztt csinljuk, vagyis 80 dkg burgonyt meghmozunk, felkockzunk s ss vzben megfznk. Leszrjk, mg melegen tnyomjuk krumplinyomval, hozzadunk 20 dkg lisztet s egy tojst, majd sszegyrjuk. Kis pihentets utn vkony rudakat sodrunk belle, amit egyenletes kis darabkkra ("szemekre") vgunk (kb 1x1 cm). Forrsban lv vzbe tesszk (rszletenknt) s addig fzzk, amg feljn a vz tetejre (pr perc). Szitakanllal kiszedjk, lecspgtetjk s kevs olajon, serpenyben tpirtjuk. Mikor az sszes kszen van, belekeverjk a slt zldsgbe. (ez meglehetsen macers, gyhogy az kezdjen bele, akinek hobbija a konyhban val szrakozs, egybknt lehet kapni kszen csomagolva gnocchit, csak ki kell fzni)
Ez gyakorlatilag a "szelet hs" vegetrinus megfelelje. 5 tojst sszekevernk 2 dl tejjel s annyi liszttel, hogy nagyon sr palacsintatsztt kapjunk. A lisztbe tegynk egy kis stport vagy szdabikarbnt. Belekevernk 10 dkg reszelt sajtot s j sok slt zldsget (n a fent emltett mennyisgbl tsztt is s ilyen szeletet is szoktam csinlni). Kivajazott, kilisztezett zgerinc-formban 200 fokra elmelegtett stben stjk, mg megpirul a teteje (20-25 perc). A formbl kibortva lehet szeletelni, hidegen szendvicsre, melegen krettel fogyaszthat (meg csak gy magban is). Kitn fehrje-forrs.
1 bgre (2-3 dl) rizst olajon kicsit thevtnk, felntjk dupla mennyisg forr vzzel s a legkisebb lngon fed alatt puhra fzzk (10-15 p.) 3 dl fztejsznt kikevernk 2 tojs srgjval s 1 goly reszelt mozzarella sajttal, sval, borssal, pici szerecsendival fszerezzk, s belekeverjk a slt zldsget. A megftt rizs felt egy kivajazott tzll ednybe simtjuk, rntjk a tejsznes keverk felt, majd a tbbi rizs, tbbi tejszn, vgl a tetejre reszelnk 5 dkg parmeznsajtot. 180-200 fokon kb fl rt stjk, amg szpen megpirul a teteje. Aki szeretn, hogy mg finomabb s knnyebb legyen, az a tojsok habb vert fehrjt beleforgathatja a rizsbe
|