Tészták, olasz ételek
2006.04.14. 12:21

Bolognai spagetti vegetáriánusoknak, Olasz rakott krumpli (besamelmártás készítése)
Bolognai spagetti vegetáriánusoknak
Hozzávalók:
1 csomag spagetti (durumlisztből)
½ zacskó szójagranulátum
2 fej hagyma
1 sűrített vagy hámozott paradicsom konzerv
Fűszerek: Só, bors, vegeta, bazsalikom, oregano, majoranna (ezek helyettesíthetők olasz fűszerkeverékkel)
A granulátumot beáztatjuk kevés vegetás vízbe félórára, a hagymát kevés olajon megpároljuk, beletesszük a fűszereket, azzal is kicsit áthevítjük, beletesszük a szóját és a paradicsomkonzervet. Készíthető friss, hámozott paradicsommal is, így még finomabb. Ha savanykás íze lenne, minimális cukrot tegyünk bele, főzzük kb. 10 percig, annyi vizet öntve rá, hogy mártás sűrűségű legyen.
A kifőtt, lecsepegtetett tésztára tesszük, reszelt parmezán kerül a tetejére
(frissítve 2021)
Azóta ez a recept nagy fejlődésen ment keresztül. Az eredetit egy olyan hölgy tanította, aki egy időben az olasz nagykövet szkácsnője volt és ezért eléggé autentikusnak tűnik számomra. Abban a receptben volt leveszöldség, szóval a "rakjuk el télire" menüpont alatt található "sós zöldség" receptet megcsináljuk, akkor abból mindneképpen tegyünk bele egy kicsit, viszont a sózásnál figyelembe kell venni (voltakáppen egyáltalán nem kell bele só). A granulátum helyett mostanában tofut használok, reszelve és szoktam gombát is beletenni néha
----------------------------------------------
Olasz rakott krumpli
Ugyanazzal a mártással készül, mint a Bolognai Spagetti. 3/4 kg krumplit megfőzünk, kihűtjük és vékonyan leszeleteljük. Fél l tejből, 10 dkg margarinból és 5 dkg lisztből besamelmártást készítünk és lerétegezzük a hozzávalókat: Főtt krumpli, bolognai ragu, mártás. Végül reszelt sajtot szórunk a tetejére és 200 fokon kb félórát sütjük. Ez tulképpen a Lasagne receptje, csak akkor nagy lebbencstésztát teszünk bele főtt krumpli helyett.
Aki most elkezdene átkokat szórni rám a besamel miatt, leírom, hogy kell:
Felolvasztjuk a margarint, beleszórjuk a lisztet és kis lángon, folytonos keverés mellett engedjük felhabosodni és kifehéredni, nem pirulhat meg, mint a rántás! Ekkor vékony sugárban, folytonos keverés mellett, kis részletekben beleöntjük a tejet. Ne hagyjuk abba a keverést, ha összecsomósodott, habverővel szét leht ütni, végső esetben ott a szitán szűrés, de akkor rosszul csináltunk valamit, feltehetően túl gyorsan öntöttük a tejet vagy nem kevertük folyamatosan. Van aki forró tejjel önti fel, nekem a hideg vált be, csak soha nem szabad egyszerre az egész tejmennyiséget beletenni. Kis tej, keverés-rotyogás (kis láng!!), ha besűrűsödött, megint kis tej stb. amíg az egészet bele nem tettük. H sajtot reszelünk bele a végén, akkor sajtmártásnak hívják, csak vigyázzunk, azzal már ne főzzük, mert nyúlós lesz, csak simán olvadjon el benne. Fűszerezése: só, fehér bors, szerecsendió. Ha sajttal csináljuk, a végén sózzuk, mert a sajt is lehet sós.
----------------------------------------------
|