Variációk sült zöldségre
2014.08.25. 17:43

Több étel egy alapból, vegetáriánusoknak
frissítve 2022 aug 27
A fent említett alap a sült zöldség. Leginkább vaslapon vagy parázson (rostélyon) sütve az igazi, de nyugodtan lehet sütőben, 200 fokon csinálni. Ha van grillező a sütőben, akkor még jobb.
Hozzávalók:
-
2 nagy vagy 3 közepes padlizsán
-
2 cukkíni
-
30-40 dkg gomba
-
2-3 fej hagyma (fehér, lila)
-
só, bors
-
fűszerek
-
1-2 ek olivaolaj
Ez az alap, de ízlés szerint még lehet hozzá tenni zöldpaprikát, sárgarépát és paradicsomot is. Ez utóbbit csak az utolsó 5 percben tegyük bele. A fűszerezés tetszés szerinti, én petrezselymet és bazsalikomot mindenképp szoktam beletenni, de mehet más fűszer is, majoranna, szurokfű (oregáno), rozmaring (ezzel óvatosan bánjunk mert nagyon intenzív) és fokhagyma. Ez utóbbiből 2-3 gerezd mindenképpen kell, de aki szereti, tehet bele többet is. Sózni csak az utolsó 5 percben szabad!
A padlizsánt kisózzuk ( 1 cmes karikákra felvágva megsózzuk és fél óra múlva leöblítjük a levét - nem érdemes kihagyni, mert keserű ízével az egész ételt elronthatja), a megtisztított zöldségeket hasábokra vágjuk (tökgyalu) a hagymát nem túl vékony szeletekre. Egy kivajazott sütólapra felhalmozzuk jól összekeverve, leszórjuk a zöldfűszerekkel és a péppé nyomott fokhagymával. Meglocsoljuk az olivaolajjal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a zöldségek megsülnek (20-30 perc, sütője válogatja), ekkor megsózzuk (ha akarunk bele paradicsomot tenni, akkor most megy bele) és még 5-6 percig sütjük.
Ebből a mennyiségből elég sok lesz, bár sülés közben alaposan összeesik. Az alábbi receptekhez néha elég a felét, vagy még kevesebbet használni. Hűtőben 4-5 napig eláll, és különböző ételeket csinálhatunk belőle.
Ha kevesebbet csinálunk, akkor lehet egy nagyméretű teflonos serpenyőben is csinálni
felhsználási javaslatok:
lehet kapni csomagolva friss pizzatésztát, de csinálhatunk is kelt tésztát 40 dkg lisztből, 2,5 dl. langyos vízből, egy csomag instant élesztővel bedagasztva (olyanoknak javaslom, akik nem most csinálnak először kenyértésztát). Pici só kell bele és én egy csipet cukrot is szoktam beletenni az élesztő miatt. Első kelesztés 40-50 perc, majd formára kihúzva, a sütőlapon még 30. Utána vékonyan bekenjük paradicsomszósszal vagy pizzaszósszal, rászórjuk a sült zöldséget és vékonyra szeletelt mozzarellát teszünk rá. Előmelegített sütőben 220 fokon kb 15 perc (mindenki tapasztalja ki a sütőjét, mert nagyok lehetnek a különbségek)
Egy csomag spagettit (vagy más kedvet tésztánkat - penne, fussili stb) kifőzünk és összekeverjük a sült zöldségekkel. Reszelt parmezánnal tálaljuk
Ezt leginkább újkrumpli-szezonban szoktam csinálni. Az újkrumplit megsikáljuk vagy lekapargatjuk a héjját, bő olajban fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélül pirosra sütjük. Szűrőkanállal beleszedjük a sült zöldségek tepsijébe. Ha nincs már újkrumpli, akkor kis kockákra vágott sült krumplit használunk
Az alap krumplis (nudli) tésztát csináljuk, vagyis 80 dkg burgonyát meghámozunk, felkockázunk és sós vízben megfőzünk. Leszűrjük, még melegen átnyomjuk krumplinyomóval, hozzáadunk 20 dkg lisztet és egy tojást, majd összegyúrjuk. Kis pihentetés után vékony rudakat sodrunk belőle, amit egyenletes kis darabkákra ("szemekre") vágunk (kb 1x1 cm). Forrásban lévő vízbe tesszük (részletenként) és addig főzzük, amíg feljön a víz tetejére (pár perc). Szitakanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük és kevés olajon, serpenyőben átpirítjuk. Mikor az összes készen van, belekeverjük a sült zöldségbe. (ez meglehetősen macerás, úgyhogy az kezdjen bele, akinek hobbija a konyhában való szórakozás, egyébként lehet kapni készen csomagolva gnocchit, csak ki kell főzni)
Ez gyakorlatilag a "szelet hús" vegetáriánus megfelelője. 5 tojást összekeverünk 2 dl tejjel és annyi liszttel, hogy nagyon sűrű palacsintatésztát kapjunk. A lisztbe tegyünk egy kis sütőport vagy szódabikarbónát. Belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot és jó sok sült zöldséget (én a fent említett mennyiségből tésztát is és ilyen szeletet is szoktam csinálni). Kivajazott, kilisztezett őzgerinc-formában 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg megpirul a teteje (20-25 perc). A formából kiborítva lehet szeletelni, hidegen szendvicsre, melegen körettel fogyasztható (meg csak úgy magában is). Kitűnő fehérje-forrás.
1 bögre (2-3 dl) rizst olajon kicsit áthevítünk, felöntjük dupla mennyiségű forró vízzel és a legkisebb lángon fedő alatt puhára főzzük (10-15 p.) 3 dl főzőtejszínt kikeverünk 2 tojás sárgájával és 1 golyó reszelt mozzarella sajttal, sóval, borssal, pici szerecsendióval fűszerezzük, és belekeverjük a sült zöldséget. A megfőtt rizs felét egy kivajazott tűzálló edénybe simítjuk, ráöntjük a tejszínes keverék felét, majd a többi rizs, többi tejszín, végül a tetejére reszelünk 5 dkg parmezánsajtot. 180-200 fokon kb fél órát sütjük, amg szépen megpirul a teteje. Aki szeretné, hogy még finomabb és könnyebb legyen, az a tojások habbá vert fehérjét beleforgathatja a rizsbe
|