Levesek
2006.05.19. 21:05

Japán gombaleves, Minestrone (olasz zöldségleves), Francia hagymaleves, Tavaszi zöldborsóleves, Indonéz kukoricaleves, spárgakrémleves
Japán gombaleves
Hozzávalók:
-
2 fej hagyma
-
1/2 kg burgonya
-
4-5 db szárított illatosgomba (siitake)
-
20 dkg gomba (csiperke, de lehet vegyes erdei, úgy finomabb)
-
2 dl sherry vagy édes Tokaji bor (elmaradhat)
-
szójaszósz
-
petreszelyem
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, szójaszósszal ízesitjük,felöntjük kb 1,5 liter forró vízzel, beletesszük a tisztított, apró kockára vágott burgonyát és puhára főzzük. Közben beáztatjuk a szárított gombát és a frissből pirított gombát készítünk (felszeletelve kis részletekben kevés olajon megpirítjuk, lesózzuk és petrezselyemmel ízesítjük)
Mikor puha a krumpli, botmixerrel pépesítjük, beletesszük a gombát, az áztatott (és már megpuhult) szárított gombát felszeleteljük és az áztatóvizével együtt a leveshez adjuk. Beleöntjük a sherryt vagy bort és kevés vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Minestrone
(többféleképpen készítik, ez az én verzóm)
Hozzávalók:
Hagyma, olaj
Leveszöldség: répa, gyökér, zeller, karalábé
Kelbimbó, karfiol, zöldbab
sok friss, hámozott paradicsom, vagy 1 sűr.par konzerv
fűszerek: só, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregano, majoranna
reszelt parmezán sat
Elkészítése: a hagymából pörkölt-alapot készítünk, mepároljuk rajta a felszeletelt zöldségeket, fűszerezzük, belekeverjük a paradicsomot és felöntjük forró vízzel. Puhulásig főzzük, tálaláskor reszelt sajtot teszünk a tányérba, erre szedjük a levest és megszórjuk a tetetjét friss bazsalikomlevéllel
------------------------------------------
Francia hagymaleves
Hozzávalók:
-
5-8 dkg főzőmargarin
-
5 dkg liszt
-
3/4 l tej vagy 1 dl tejszín és 1 l forró víz
-
mindenféle hagyma (minél többféle van, annál finomabb)
-
1 konzerv gyöngyhagyma
-
piritós kenyér reszelt sajttal
-
fűszerek: só, fehér bors, őrölt szerecsendió
Elkészítése:
2-3 fej hagyma, póré, zöldhagyma, 1 fej édes fehér hagyma is mehet bele, felszeleteljük és a margarinon üvegesre pároljuk (ne piruljon meg!), leszórjuk a liszttel ("staubolás"), kicsit áthevítjük és felöntjük kis tejjel vagy a tejszínnel, csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a többi tejet vagy a forró vizet (használhatunk több folyadékot is a megadottnál). Fűszerezzük, mikor a hagyma puha, leturmixoljuk, a piritóskenyérre ráolvasztjuk a sajtot, tálalásnál néhány szem gyöngyhagymát teszünk a csészébe, rámerjük a levest és a tetejére a sajtos piritóst.
----------------------------------------
Tavaszi zöldborsóleves
Hozzávalók:
-
1/2 kg zöldborsó
-
1-1- cs. új répa és gyökér
-
1/2 új karalábé
-
10 dkg vaj vagy margarin
-
2 kanál liszt
-
só, bors, 1 kockacukor, kis szódabikarbóna
-
a levesbetéthez 1 tojás, 2-3 kanál liszt, 1 kanál olvasztott margarin, só
Kifejtjük a borsót, 6-7 borsóhüvelyt megmosunk és hozzátesszük. A répát, gyökeret megtisztítjuk és karikára vágjuk, a karalábét meghámozzuk és felszeleteljük. Apróra vágjuk a petreszelymet, felforralunk kb 1-1,5 l vizet. A vajat/margarint felolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket és a borsót (a félretettt hüvelyekkel együtt) Beletesszük a kockacukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát (szép zöld színe lesz tőle a borsónak) és lefedve 3-4 percig pároljuk. Ezután leszórjuk a petrezselyemzölddel és a liszttel, rövid ideig pirítjuk majd felöntjük a forrásban lévő vízzel. Figyelem! Csak ekkor szabad megsózni!
Beleszaggatjuk a levesbetét tésztát: egy tojást kikeverünk egy kanál olvasztott vajjal, megsózzuk és belekeverünk annyi lisztet, hogy sűrű galuskatészta-állgú legyen. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk késsel vagy galuskaszaggatóval, egyet rottyan és kész.
Nagyon finom leves, csak úgy lehet elrontani, ha szétfőzzük, a párolás is rövid ideig tartson, a galuskák kicsik legyenek, hogy 1-2 percnél tovább ne kelljen forralni. Mikor kész, kihalásszuk és kidobjuk a borsóhüvelyeket.
----------------------------------------------------------------------------------------
Indonéz kukoricaleves
-
2 doboz konzerv kukorica
-
3 fej hagyma
-
2 dl tejszín
-
kb fél l tej
-
1 ek (evőkanál) kukoricakeményítő
-
kevés olaj
-
fűszerek: só, vegeta vagy egy kis zöldségleves-kocka, fehérbors, kevés friss petrezselyem
-
5 dkg reszelt parmezán
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a konzerveket (lével együtt) és teljesen pépesre turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, kíméletes melegítéssel felforraljuk. A kukoricakeményítőt kevés tejben feloldjuk és a forrásban lévő leveshez adjuk, fűszerezzük és rövid ideig forraljuk majd addig higítjuk a tejjel, amíg a kívánt állagot elérjük (van, aki sűrűn szereti a krémleveseket, van, aki folyósabban). Így is rottyanjon egyet. Tálalás előtt a tányérba reszeljük a sajtot, rámerjük a levest, a tetejét megyszórjuk finomra vágott, friss zöldpetrezselyemmel. Adhatunk hozzá kis kockákra vágott pirítóst is.
Nemrég megcsináltam és így nem volt egész jó. A turmixolás után át is kell küldeni egy szűrőn, különben tele lesz kellemetlen kukorica-héjakkal. Vegeta helyett én már nagyon régen a "Rakjuk el télire " menűpont alatt található zöldségkeveréket használom, viszont akkor sózni egyáltalán nem kell. KIhagytam a keményítős sűrítést, mert már így is elég jó állaga volt, viszont tettem bele egy kis kókuszkrémet, ettől kapott egy nagyon finom, kicsit keleties ízt. Vigyázzunk a kókusz mennyiségével, inkább részletekben tegyük bele, az a lényeg, hogy ne üssön ki az íze, hanem finoman simuljon bele az ízharmóniába.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Spárgakrémleves
-
1 kg fehér spárga
-
1 dl tejszín
-
fél l tej
-
3 ek kukoricakeményítő
-
fűszerek: só, kis cukor, fehér bors
-
a levesbetéthez pirítani való kenyér, reszelt sajt
A leveshez jobb kimért spárgát venni, mint amit csomóban árulnak Ez olcsóbb, és miután turmixolni fogjuk, mindegy, milyen a külseje. A spárgát megmossuk és meghámozzuk (a külső rétegét krumplihámozóval lehántjuk). Vágjuk 4-5 cm es darabokra, a "fejét" vagyis a rügy-részét tegyük félre, a többit enyhén cukros, sós vízben főzzük puhára (nem kell túl sok víz, csak amennyi ellepi). Mikor megfőtt, turmixoljuk össze, kicsit higítsuk fel tejjel és szűrjük át (vagyis küldjük át egy szitán, ez nagyon fontos, küllönben tele lesz a levesünk szálakkal). Tegyük vissza a tűzre, a tejszínnel keverjük el a keményítőt és mikor felforrt a leves, keverjük bele. Ekkor tesszük bele a félretett spárgafejeket és főzzük még addig, mg a fejek megpuhulnak (4-5 perc, ne főzzük szét). Kevés fehér borssal ízesítjük, vízzel vagy tejjel higítsuk krémleves állagú sűrűségre
Levesbetétként pirítós kenyérre reszelt sajtot teszünk és rövid ideig grillsütőben ráolvasztjuk. .Ezt kis kockákra vágva a levesbe szórjuk, de csak tálalás után, vagy evés közben dobálhatjuk egyenként bele, hogy nehogy szétázzon.
|