taiji-corella
taiji-corella
MENŰ
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptek
Receptek : Levesek

Levesek

  2006.05.19. 21:05

Japán gombaleves, Minestrone (olasz zöldségleves), Francia hagymaleves, Tavaszi zöldborsóleves, Indonéz kukoricaleves, spárgakrémleves


 Japán gombaleves

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 1/2 kg burgonya
  • 4-5 db szárított illatosgomba (siitake)
  • 20 dkg gomba (csiperke, de lehet vegyes erdei, úgy finomabb)
  • 2 dl sherry vagy édes Tokaji bor (elmaradhat)
  • szójaszósz
  • petreszelyem

Az apróra vágott  hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, szójaszósszal ízesitjük,felöntjük kb 1,5 liter forró vízzel, beletesszük a tisztított, apró kockára vágott burgonyát és puhára főzzük. Közben beáztatjuk a szárított gombát és a frissből pirított gombát készítünk (felszeletelve kis részletekben kevés olajon megpirítjuk, lesózzuk és petrezselyemmel ízesítjük)

Mikor puha a krumpli, botmixerrel pépesítjük, beletesszük a gombát, az áztatott (és már megpuhult) szárított gombát felszeleteljük és az áztatóvizével együtt a leveshez adjuk. Beleöntjük a sherryt vagy bort és kevés vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Minestrone

(többféleképpen készítik, ez az én verzóm)

 Hozzávalók:

Hagyma, olaj

Leveszöldség: répa, gyökér, zeller, karalábé

Kelbimbó, karfiol, zöldbab

sok friss, hámozott paradicsom, vagy 1 sűr.par konzerv

fűszerek: só, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregano, majoranna

reszelt parmezán sat

Elkészítése: a hagymából pörkölt-alapot készítünk, mepároljuk rajta a felszeletelt zöldségeket, fűszerezzük, belekeverjük a paradicsomot és felöntjük forró vízzel. Puhulásig főzzük, tálaláskor reszelt sajtot teszünk a tányérba, erre szedjük a levest és megszórjuk a tetetjét friss bazsalikomlevéllel

------------------------------------------

Francia hagymaleves

 

Hozzávalók:

  • 5-8 dkg főzőmargarin
  • 5 dkg liszt
  • 3/4 l tej vagy 1 dl tejszín és 1 l forró víz
  • mindenféle hagyma (minél többféle van, annál finomabb)
  • 1 konzerv gyöngyhagyma
  • piritós kenyér reszelt sajttal
  • fűszerek: só, fehér bors, őrölt szerecsendió

Elkészítése:

2-3 fej hagyma, póré, zöldhagyma, 1 fej édes fehér hagyma is mehet bele, felszeleteljük és a margarinon üvegesre pároljuk (ne piruljon meg!), leszórjuk a liszttel ("staubolás"), kicsit áthevítjük és felöntjük kis tejjel vagy a tejszínnel, csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a többi tejet vagy a forró vizet (használhatunk több folyadékot is a megadottnál). Fűszerezzük, mikor a hagyma puha, leturmixoljuk, a piritóskenyérre ráolvasztjuk a sajtot, tálalásnál néhány szem gyöngyhagymát teszünk a csészébe, rámerjük a levest és a tetejére a sajtos piritóst.

----------------------------------------

Tavaszi zöldborsóleves

Hozzávalók:

  • 1/2 kg zöldborsó
  • 1-1- cs. új répa és gyökér
  • 1/2 új karalábé
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 kanál liszt
  • só, bors, 1 kockacukor, kis szódabikarbóna
  • a levesbetéthez 1 tojás, 2-3 kanál liszt, 1 kanál olvasztott margarin, só

Kifejtjük a borsót, 6-7 borsóhüvelyt megmosunk és hozzátesszük. A répát, gyökeret megtisztítjuk és karikára vágjuk, a karalábét meghámozzuk és felszeleteljük. Apróra vágjuk a petreszelymet, felforralunk kb 1-1,5 l vizet. A vajat/margarint felolvasztjuk, rádobjuk a zöldségeket és a borsót (a félretettt hüvelyekkel együtt) Beletesszük a kockacukrot és egy késhegynyi szódabikarbónát (szép zöld színe lesz tőle a borsónak) és lefedve 3-4 percig pároljuk. Ezután leszórjuk a petrezselyemzölddel és a liszttel, rövid ideig pirítjuk majd felöntjük a forrásban lévő vízzel. Figyelem! Csak ekkor szabad megsózni!

Beleszaggatjuk a levesbetét tésztát: egy tojást kikeverünk egy kanál olvasztott vajjal, megsózzuk és belekeverünk annyi lisztet, hogy sűrű galuskatészta-állgú legyen. A forrásban lévő levesbe szaggatjuk késsel vagy galuskaszaggatóval, egyet rottyan és kész.

Nagyon finom leves, csak úgy lehet elrontani, ha szétfőzzük, a párolás is rövid ideig tartson, a galuskák kicsik legyenek, hogy 1-2 percnél tovább ne kelljen forralni. Mikor kész, kihalásszuk és kidobjuk a borsóhüvelyeket. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Indonéz kukoricaleves

  • 2 doboz konzerv kukorica
  • 3 fej hagyma
  • 2 dl tejszín
  • kb fél l tej
  • 1 ek (evőkanál) kukoricakeményítő
  • kevés olaj
  • fűszerek: só, vegeta vagy egy kis zöldségleves-kocka, fehérbors, kevés friss petrezselyem
  • 5 dkg reszelt parmezán

Az apróra vágott  hagymát az  olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a konzerveket (lével együtt) és teljesen pépesre turmixoljuk. Beleöntjük a tejszínt, kíméletes melegítéssel felforraljuk. A kukoricakeményítőt kevés tejben feloldjuk és a forrásban lévő leveshez adjuk, fűszerezzük és rövid ideig forraljuk majd addig higítjuk a tejjel, amíg a kívánt állagot elérjük (van, aki sűrűn szereti a krémleveseket, van, aki folyósabban).  Így is rottyanjon egyet. Tálalás előtt a tányérba reszeljük a sajtot, rámerjük a levest, a tetejét megyszórjuk finomra vágott, friss zöldpetrezselyemmel. Adhatunk hozzá kis kockákra vágott pirítóst is.

Nemrég megcsináltam és így nem volt egész jó. A turmixolás után át is kell küldeni egy szűrőn, különben tele lesz kellemetlen kukorica-héjakkal. Vegeta helyett én már nagyon régen a "Rakjuk el télire " menűpont alatt található zöldségkeveréket használom, viszont akkor sózni egyáltalán nem kell. KIhagytam a keményítős sűrítést, mert már így is elég jó állaga volt, viszont tettem bele egy kis kókuszkrémet, ettől kapott egy nagyon finom, kicsit keleties ízt. Vigyázzunk a kókusz mennyiségével, inkább részletekben tegyük bele, az a lényeg, hogy ne üssön ki az íze, hanem finoman simuljon bele az ízharmóniába.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spárgakrémleves

  • 1 kg fehér spárga
  • 1 dl tejszín
  • fél l tej
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • fűszerek: só, kis cukor, fehér bors
  • a levesbetéthez pirítani való kenyér, reszelt sajt

A leveshez jobb kimért spárgát venni, mint  amit csomóban árulnak Ez olcsóbb, és miután turmixolni fogjuk, mindegy, milyen a külseje. A spárgát megmossuk és meghámozzuk (a külső rétegét krumplihámozóval lehántjuk). Vágjuk 4-5 cm es darabokra, a "fejét" vagyis a rügy-részét tegyük félre, a többit enyhén cukros, sós vízben főzzük puhára (nem kell túl sok víz, csak amennyi ellepi). Mikor megfőtt, turmixoljuk össze, kicsit higítsuk fel tejjel és szűrjük át (vagyis küldjük át egy szitán, ez nagyon fontos, küllönben tele lesz a levesünk szálakkal). Tegyük vissza a tűzre, a tejszínnel keverjük el a keményítőt és mikor felforrt a leves, keverjük bele. Ekkor tesszük bele a félretett spárgafejeket és főzzük még addig, mg a fejek megpuhulnak (4-5 perc, ne főzzük szét). Kevés fehér borssal ízesítjük, vízzel vagy tejjel higítsuk krémleves állagú sűrűségre

Levesbetétként pirítós kenyérre reszelt sajtot teszünk és rövid ideig grillsütőben ráolvasztjuk. .Ezt kis kockákra vágva a levesbe szórjuk, de csak tálalás után, vagy evés közben dobálhatjuk egyenként bele, hogy nehogy szétázzon.

 

 

 
Pontos idő
 
Naptár
2025. Augusztus
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
<<   >>
 
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2005-06-21
 

Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU