taiji-corella
taiji-corella
MEN
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Elfelejtettem a jelszt
 
Receptek
Receptek : Levesek

Levesek

  2006.05.19. 21:05

Japn gombaleves, Minestrone (olasz zldsgleves), Francia hagymaleves, Tavaszi zldborsleves, Indonz kukoricaleves, sprgakrmleves


 Japn gombaleves

Hozzvalk:

  • 2 fej hagyma
  • 1/2 kg burgonya
  • 4-5 db szrtott illatosgomba (siitake)
  • 20 dkg gomba (csiperke, de lehet vegyes erdei, gy finomabb)
  • 2 dl sherry vagy des Tokaji bor (elmaradhat)
  • szjaszsz
  • petreszelyem

Az aprra vgott  hagymt kevs olajon vegesre proljuk, szjaszsszal zesitjk,felntjk kb 1,5 liter forr vzzel, beletesszk a tiszttott, apr kockra vgott burgonyt s puhra fzzk. Kzben beztatjuk a szrtott gombt s a frissbl pirtott gombt ksztnk (felszeletelve kis rszletekben kevs olajon megpirtjuk, leszzuk s petrezselyemmel zestjk)

Mikor puha a krumpli, botmixerrel ppestjk, beletesszk a gombt, az ztatott (s mr megpuhult) szrtott gombt felszeleteljk s az ztatvizvel egytt a leveshez adjuk. Belentjk a sherryt vagy bort s kevs vgott petrezselyemmel megszrva tlaljuk.

Minestrone

(tbbflekppen ksztik, ez az n verzm)

 Hozzvalk:

Hagyma, olaj

Leveszldsg: rpa, gykr, zeller, karalb

Kelbimb, karfiol, zldbab

sok friss, hmozott paradicsom, vagy 1 sr.par konzerv

fszerek: s, bors, fokhagyma, bazsalikom, oregano, majoranna

reszelt parmezn sat

Elksztse: a hagymbl prklt-alapot ksztnk, meproljuk rajta a felszeletelt zldsgeket, fszerezzk, belekeverjk a paradicsomot s felntjk forr vzzel. Puhulsig fzzk, tlalskor reszelt sajtot tesznk a tnyrba, erre szedjk a levest s megszrjuk a tetetjt friss bazsalikomlevllel

------------------------------------------

Francia hagymaleves

 

Hozzvalk:

  • 5-8 dkg fzmargarin
  • 5 dkg liszt
  • 3/4 l tej vagy 1 dl tejszn s 1 l forr vz
  • mindenfle hagyma (minl tbbfle van, annl finomabb)
  • 1 konzerv gyngyhagyma
  • pirits kenyr reszelt sajttal
  • fszerek: s, fehr bors, rlt szerecsendi

Elksztse:

2-3 fej hagyma, pr, zldhagyma, 1 fej des fehr hagyma is mehet bele, felszeleteljk s a margarinon vegesre proljuk (ne piruljon meg!), leszrjuk a liszttel ("staubols"), kicsit thevtjk s felntjk kis tejjel vagy a tejsznnel, csommentesre keverjk s hozzadjuk a tbbi tejet vagy a forr vizet (hasznlhatunk tbb folyadkot is a megadottnl). Fszerezzk, mikor a hagyma puha, leturmixoljuk, a piritskenyrre rolvasztjuk a sajtot, tlalsnl nhny szem gyngyhagymt tesznk a csszbe, rmerjk a levest s a tetejre a sajtos piritst.

----------------------------------------

Tavaszi zldborsleves

Hozzvalk:

  • 1/2 kg zldbors
  • 1-1- cs. j rpa s gykr
  • 1/2 j karalb
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 2 kanl liszt
  • s, bors, 1 kockacukor, kis szdabikarbna
  • a levesbetthez 1 tojs, 2-3 kanl liszt, 1 kanl olvasztott margarin, s

Kifejtjk a borst, 6-7 borshvelyt megmosunk s hozztesszk. A rpt, gykeret megtiszttjuk s karikra vgjuk, a karalbt meghmozzuk s felszeleteljk. Aprra vgjuk a petreszelymet, felforralunk kb 1-1,5 l vizet. A vajat/margarint felolvasztjuk, rdobjuk a zldsgeket s a borst (a flretettt hvelyekkel egytt) Beletesszk a kockacukrot s egy kshegynyi szdabikarbnt (szp zld szne lesz tle a borsnak) s lefedve 3-4 percig proljuk. Ezutn leszrjuk a petrezselyemzlddel s a liszttel, rvid ideig pirtjuk majd felntjk a forrsban lv vzzel. Figyelem! Csak ekkor szabad megszni!

Beleszaggatjuk a levesbett tsztt: egy tojst kikevernk egy kanl olvasztott vajjal, megszzuk s belekevernk annyi lisztet, hogy sr galuskatszta-llg legyen. A forrsban lv levesbe szaggatjuk kssel vagy galuskaszaggatval, egyet rottyan s ksz.

Nagyon finom leves, csak gy lehet elrontani, ha sztfzzk, a prols is rvid ideig tartson, a galuskk kicsik legyenek, hogy 1-2 percnl tovbb ne kelljen forralni. Mikor ksz, kihalsszuk s kidobjuk a borshvelyeket. 

----------------------------------------------------------------------------------------

Indonz kukoricaleves

  • 2 doboz konzerv kukorica
  • 3 fej hagyma
  • 2 dl tejszn
  • kb fl l tej
  • 1 ek (evkanl) kukoricakemnyt
  • kevs olaj
  • fszerek: s, vegeta vagy egy kis zldsgleves-kocka, fehrbors, kevs friss petrezselyem
  • 5 dkg reszelt parmezn

Az aprra vgott  hagymt az  olajon vegesre proljuk, hozzadjuk a konzerveket (lvel egytt) s teljesen ppesre turmixoljuk. Belentjk a tejsznt, kmletes melegtssel felforraljuk. A kukoricakemnytt kevs tejben feloldjuk s a forrsban lv leveshez adjuk, fszerezzk s rvid ideig forraljuk majd addig higtjuk a tejjel, amg a kvnt llagot elrjk (van, aki srn szereti a krmleveseket, van, aki folysabban).  gy is rottyanjon egyet. Tlals eltt a tnyrba reszeljk a sajtot, rmerjk a levest, a tetejt megyszrjuk finomra vgott, friss zldpetrezselyemmel. Adhatunk hozz kis kockkra vgott pirtst is.

Nemrg megcsinltam s gy nem volt egsz j. A turmixols utn t is kell kldeni egy szrn, klnben tele lesz kellemetlen kukorica-hjakkal. Vegeta helyett n mr nagyon rgen a "Rakjuk el tlire " menpont alatt tallhat zldsgkeverket hasznlom, viszont akkor szni egyltaln nem kell. KIhagytam a kemnyts srtst, mert mr gy is elg j llaga volt, viszont tettem bele egy kis kkuszkrmet, ettl kapott egy nagyon finom, kicsit keleties zt. Vigyzzunk a kkusz mennyisgvel, inkbb rszletekben tegyk bele, az a lnyeg, hogy ne ssn ki az ze, hanem finoman simuljon bele az zharmniba.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sprgakrmleves

  • 1 kg fehr sprga
  • 1 dl tejszn
  • fl l tej
  • 3 ek kukoricakemnyt
  • fszerek: s, kis cukor, fehr bors
  • a levesbetthez pirtani val kenyr, reszelt sajt

A leveshez jobb kimrt sprgt venni, mint  amit csomban rulnak Ez olcsbb, s miutn turmixolni fogjuk, mindegy, milyen a klseje. A sprgt megmossuk s meghmozzuk (a kls rtegt krumplihmozval lehntjuk). Vgjuk 4-5 cm es darabokra, a "fejt" vagyis a rgy-rszt tegyk flre, a tbbit enyhn cukros, ss vzben fzzk puhra (nem kell tl sok vz, csak amennyi ellepi). Mikor megftt, turmixoljuk ssze, kicsit higtsuk fel tejjel s szrjk t (vagyis kldjk t egy szitn, ez nagyon fontos, kllnben tele lesz a levesnk szlakkal). Tegyk vissza a tzre, a tejsznnel keverjk el a kemnytt s mikor felforrt a leves, keverjk bele. Ekkor tesszk bele a flretett sprgafejeket s fzzk mg addig, mg a fejek megpuhulnak (4-5 perc, ne fzzk szt). Kevs fehr borssal zestjk, vzzel vagy tejjel higtsuk krmleves llag srsgre

Levesbettknt pirts kenyrre reszelt sajtot tesznk s rvid ideig grillstben rolvasztjuk. .Ezt kis kockkra vgva a levesbe szrjuk, de csak tlals utn, vagy evs kzben doblhatjuk egyenknt bele, hogy nehogy sztzzon.

 

 

 
Pontos id
 
Naptr
2024. Szeptember
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
SZMLL
Induls: 2005-06-21
 

Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!