Kezdknek
2007.01.28. 11:18
Egyszer, knny telek (nemcsak vegi!) olyanoknak, akik csak majd ezutn lesznek a konyha mvszei Tartalom: Rszti, amerikai palacsinta, mjpsttom, prolt rizs, flis csirke, lepny
"Egrke" (rszti)
1. vltozat
Hozzvalk:
-
1/2 kg krumpli
-
1 tojs
-
2-3 kanl liszt
-
fszerek: s, bors, hagymapp , (fakultatv) zldpetrezselyem vagy ms zldfszer, szoktam vajkrm fszerkeverket is adni hozz, de kisrletezhetnk mssal is
A krumplit lereszeljk, sszekeverjk a hozzvalkkal, b forr olajba szaggatjuk 2 kanl segtsgvel, kb 1 cm vastagra kilaptjuk s szp aranybarnra stjk mindkt oldalt.
2. vltozat "mezei egr"
Semmi ms nincs benne mint a burgonya s a fszerek. A nagylyuk reszeln lereszelt krumplit kinyomkodjuk, beszzuk s 15 percig llni hagyjuk. Ekkor mgegyszer alaposan kicsavarjuk a levt. Nagymret teflon serpenyt elmelegtnk 1-2 kiskanl olajjal, belesimtjuk kb 1/2 cm vastagon a krumplit s kzepes tzn megstjk (kb 6-8 prerc), fed segtsgvel tfordtjuk s a msik oldalt is megstjk. Tejfllel vagy ms mrtssal egyk, anlkl kicsit szraz.
Amerikai palacsinta
Hozzvalk 4 db-hoz:
sszekeverjk, beleszrjuk a lisztet, azzal is tkeverjk (csommentesre), palacsintastben vagy teflon serpenyben felforrstjuk az olajat s 4 rszletben belecsurgatjuk a masszt (vastagabb, mint a hagyomnyos palacsinta). Mikor fehrbl kiss srgsra vltozott a tetejnek a szne, falapt-kanllal alnylva megforgatjuk. A msik felt jval kevesebb ideig kell stni. Az amerikaiak juharszirupot csorgatnak r de brmilyen hg lekvrral, gymlcsszrppel, mzzel vagy csak egyszeren porcukorral is finom.
---------------------------------------
Mjpsttom
-
2-3 klnbz mjkonzerv
-
1-2 tojs
-
tubusos telzestk: hagymapp, fokhagyma, gulyskrm, piros arany (termszetesen nem kell az sszes, hanem amelyik pp van)
-
10 dkg vaj vagy margarin
Ez az tel se nem vegi, se nem egszsges, de egyszer, nem felszerelt konyhban gyakorlatlan ember is elksztheti.
A tojsokat kemnyre fzzk, meghmozzuk (a forr vizet lentve rgtn hideg vzbe kell tenni s 2 percig otthagyni, akkor lejn rendesen a hjja). villval sszetrjk s sszekeverjk a tbbi hozzvalval. S nem kell bele s ne tl sokat tegynk a tubusos krmekbl se, mert mindegyik ss. Ha nincs hagymappnk, aprra vgott kis fej hagymt vagy 1 szl jhagymt tehetnk bele. Pirtsra kenve mg finomabb
Prolt rizs
Hozzvalk:
-
1 bgre (2,5-3 dl) rizs
-
2 bgre forrsban lv vz
-
2-3 kanl olaj
-
s s/vagy vegeta
-
kevs szrtott vagy friss zldpetrezselyem (kimaradhat)
A rizst kzepes mret (lehetleg teflon bevonat) ednyben az olajjal kzepes lngon, folytonos kevers mellett thevtjk (ne piruljon meg). Forrsban lv vzzel felntjk (kzben vigyzunk a keznkre, nehogy a felcsap gz meggesse!). Megszzuk, azonnal lefedjk s felnyits nlkl a legkisebb lngon 15 percig proljuk. Utna megnzzk, ha nem ftte el az sszes levt, mg 2-3 peercre visszatesszk. Ha igen, akkor tkeverjk s nyitott fedvel mg 1 percig hagyjuk kiproldni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Flis csirke
Hozzvalk:
-
szemlyenknt 2 csirkecomb
-
"Kentucky csirkeszrnyak" fszerkeverk (Kotnyi)
-
3-4 evkanl olaj
-
stzacsk
A vilg legegyszerbb hstele szerintem, mostanban az sszes hsev vendgem ezt kap. A kulcsa a stzacsk, ami hztartsi boltban vagy szupermarketben kaphat. Ez egy tltsz fliazskocska, amihez zrszalagot is adnak. A csirkecombokat jl megmossuk, kettvgjuk. A fszert belekeverjk az olajba s megkenjk vele a combokat. Belektjk a fliba a csirkedarabokat s egy hstvel egyetlen kis lyukat tnk a flin. Elmelegtett, 200 fokos stben 1 rt stjk. Tlalskor a tnyrra helyezett flirl levgjuk a ktztt rszt, resztelt krumplit, prt vagy prolt rizst adunk hozz kretnek. Ahny szemly, annyi zacsk legyen s mindenki magnak szedi ki s pakolja a tnyrjra a combokat. A zacsk aljn sszegyl szaftot a kretre lehet nteni.
Lehet msmilyen fszert is hasznlni (pl. slt csirke, grill klasszikus, grg sltek stb. szles a vlasztk) s elg csak beleszrni a zacskba, vagy bedrzslni a hs felsznt. Csirkeszrnybl, ill. sertsszeletbl is lehet kszteni.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lepny
A vilg legegyszerbb s legvltozatosabb reggeli-vacsora tele. Alapja: tej, tojs, liszt. Elksztse az amerikai palacsinthoz hasonl. Ami speciliss teszi: attl fggen, hogy mi van itthon s kinek ksztjk (hsev, vegi, "fehrliszt-utl stb) lehet varilni. me nhny dolog, amit mg bele lehet tenni:
-
Ftt vagy nyers krumpli, reszelve
-
mirelit zldsg
-
reszelt sajt
-
szalonna- vagy kolbsz-darabkk
-
ezekbl tbbet is lehet hasznlni egyszerre
-
a liszt helyettesthet zabpehely-liszttel vagy pl van egy nagyon j lisztkeverk a bioboltokban az "Ezkiel lepnykenyere" nev, mely mindenfle gabona s hvelyes rlemnye
-
hagyma- s/vagy fokhagyma-pp (tubusban lehet kapni)
A hozzvalkat sszekeverjk s pici olajon max 1/2 cm vastag lepny stnk, mindkt oldalt szp aranybarnra pirtjuk (a msodik felnek kevesebb kell). Ne felejtsk el fszerezni! S, bors, zldpetrezselyem semmikpp nem rt, de lehet bele tenni mindenflt, a lnyeg a harmnia. Magban is finom, n szoktam hozz tejfeles mrtst csinlni, tejfl, majonz s egy kis fszer. Salsa szsz is finom hozz.
|