Tovbbi vegetrinus ftelek
2022.01.08. 14:23
Rakott kelkposzta, polenta, "fasrt"
Rakott kelkposzta
-
1 kzepes fej kelkposzta
-
1 bgre (2-2,5 dl) barnarizs
-
2 nagy fej hagyma
-
1 csomag fstlt tofu
-
1 nagy pohr tejfl (20%-os, 330 g)
-
15 dkg fstlt sajt
-
fszerek: s, bors, pirospaprika, rlt kmny
-
tolaj
A rizst kevs olajon thevtjk, felntjk 3x mennyisg forrsban lv vzzel (kzre vigyzni, mert felcsap a gz!), megszzuk s fed alatt a legkisebb lngon puhra proljuk (40-50 perc, tejlesen nem lesz puha, a barnarizs termszete miatt)
A kelkposztt leveleire szedjk, forr vzben rvid ideig fzzk, majd ttesszk jeges vzbe 1-2 percre. Kiteregetjk ket s a nagy levelek kzepbl kivgjuk az ereket
Az aprra vgott hagymt kevs olajon vegesre proljuk, a tzrl lehzva feloldunk benne egy evkanl pirospaprikt, kis lngra visszatve 1/2 dl vzzel kiproljuk (vagyis prklt-alapot ksztnk). Nagy lyuk reszeln lereszeljk a tofut, beletesszk, megfszerezzk s mg kb 10 percig proljuk (lehet mg egy pici vizet tenni al, ha kell)
A tejflbe belereszeljk a fstlt sajtot, s hogy kenhet legyen, lehet kicsit higtani vzzel vagy tejjel
Egy tzll tlat kivajazunk, s lertegezzk az elkszlt elemeinket: a kposztalevelek egyharmada, a ragu fele, a rizs fele, a tejfls keverk egyharmada, majd levl,a maradk ragu s rizs, tejfl, levl, tejfl.
Elmelegtett stben 200 fokon 35-45 percet sl, akkor van ksz, mikor szpen megpirult a teteje
--xx--
Polenta
Ez is egy ilyen rakott kaja, elg ts, de finom. A hsevk okvetlen tegyenek bele 10 dkg fstlt szalonnt.
-
25 dkg kukoricadara
-
20 dkg juhtr
-
3 nagy fej hagyma
-
15 dkg fstlt sajt
-
olaj
-
kicsi s, rlt kmny
A kukoricadart vkony sugrban belentjk 1 l forrsban lv, gyengn ss vzbe, levesszk kicsire, s folyamatos kevers mellett addig fzzk, amg teljesen besrsdik (5-8 perc). Ekkor kitertjk egy kivajazott stpaprra, gy, hogy kb 2 cm vastag legyen.
A hagymt felvgjuk karikra, kicsit meglisztezzk s forr olajban megstjk n. lyoni hagymt ksztnk. Ha valaki meg akarja srolni ezt a lpst, akkor hasznlhatja az egyes lelmiszerlncoknl kaphat, ksz pirtott hagymt is.
Kivajazunk egy tzll tlat, s az idkzben kihlt polentnk egyharmadt lefektetjk az aljra (lehet szeletekre vgni), megkenjk a juhtr felvel, megszrjuk a pirtott hagyma felvel, polenta, tr, hagyma, polenta, reszelt sajt. Aki tett bele fstlt szalonnt, annak szksgtelen a sajt, ekkor a rtegek kz s a tetejre is rakjunk a prcbl s a zsrjbl. A szssal nagyon csnjn bnjunk, mert a juhtr ss.
200 fokon 30-35 percet sl.
--xx--
Vegetrinus fasrt
Rengeteg varicija van, n azt csinlom, ami teljesen klasszikus, csak pp darlt hs helyett reszelt tofu van benne s zldsgek
-
2 szikkadt zsemle
-
1 fej hagyma
-
10 dkg gomba
-
10-15 dkg mirelit vegyes zldsg
-
1 csomag tofu
-
1 tojs
-
olaj
-
fszerek: s, bors, petrezselyem, Kotnyi "grill barbecue"
A zsemlket beztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk. A hagymt kevs olajon megproljuk, beletesszk a nagy reszeln lereszelt gombt, leszrjuk petrezselyemmel, megszzuk, beletesszk a zldsget, kicsit tproljuk, majd belereszeljk a tofut. Ezzel is tproljuk, kicsit kihtjk, sszekeverjk a zsmlvel, megfszerezzk s beletnk egy tojst. Aki nem eszik tojst, kihagyhatja, de akkor kicsit szt fog esni a massza.
Kivajazunk egy tzll tlat, a massznkbl hosszks cipt formzunk, kevs olivaolajat ntnk a tetejre, s 200 fokon 30-35 percig stjk.
|