| 		
		 
 Kezdknek
  2007.01.28. 11:18 
 
 
	Egyszer, knny telek (nemcsak vegi!) olyanoknak, akik csak majd ezutn lesznek a konyha mvszei Tartalom: Rszti, amerikai palacsinta, mjpsttom, prolt rizs, flis csirke, lepny 
 
	
		  
	
		"Egrke" (rszti) 
	
		  
	
		1. vltozat 
	
		  
	
		Hozzvalk: 
 
	- 
		1/2 kg krumpli
 
	- 
		1 tojs 
 
	- 
		2-3 kanl liszt
 
	- 
		fszerek: s, bors, hagymapp  , (fakultatv) zldpetrezselyem vagy ms zldfszer, szoktam vajkrm fszerkeverket is adni hozz, de kisrletezhetnk mssal is
 
 
	
		A krumplit lereszeljk, sszekeverjk a hozzvalkkal,  b forr olajba szaggatjuk 2 kanl segtsgvel, kb 1 cm vastagra kilaptjuk s szp aranybarnra stjk mindkt oldalt. 
	
		  
	
		2. vltozat "mezei egr" 
	
		  
	
		Semmi ms nincs benne mint a  burgonya s a fszerek. A nagylyuk reszeln lereszelt krumplit kinyomkodjuk, beszzuk s 15 percig llni hagyjuk. Ekkor mgegyszer alaposan kicsavarjuk a levt. Nagymret teflon serpenyt elmelegtnk 1-2 kiskanl olajjal, belesimtjuk kb 1/2 cm vastagon a krumplit s kzepes tzn megstjk (kb 6-8 prerc), fed segtsgvel tfordtjuk s a msik oldalt is megstjk. Tejfllel vagy ms mrtssal egyk, anlkl kicsit szraz. 
 
	  
	Amerikai palacsinta 
	  
	Hozzvalk 4 db-hoz: 
	sszekeverjk, beleszrjuk a lisztet, azzal is tkeverjk (csommentesre), palacsintastben vagy teflon serpenyben felforrstjuk az olajat s 4 rszletben belecsurgatjuk a masszt (vastagabb, mint a hagyomnyos palacsinta). Mikor fehrbl kiss srgsra vltozott a tetejnek a szne, falapt-kanllal alnylva megforgatjuk. A msik felt jval kevesebb ideig kell stni. Az amerikaiak juharszirupot csorgatnak r de brmilyen hg lekvrral, gymlcsszrppel, mzzel vagy csak egyszeren porcukorral is finom. 
	  
	--------------------------------------- 
	Mjpsttom 
	- 
		2-3 klnbz mjkonzerv
 
	- 
		1-2 tojs
 
	- 
		tubusos telzestk: hagymapp, fokhagyma, gulyskrm, piros arany (termszetesen nem kell az sszes, hanem amelyik pp van)
 
	- 
		10 dkg vaj vagy margarin
 
 
	Ez az tel se nem vegi, se nem egszsges, de egyszer, nem felszerelt konyhban  gyakorlatlan ember is elksztheti. 
	A tojsokat kemnyre fzzk, meghmozzuk (a forr vizet lentve rgtn hideg vzbe kell tenni s 2 percig otthagyni, akkor lejn rendesen a hjja). villval sszetrjk s sszekeverjk a tbbi hozzvalval. S nem kell bele s ne tl sokat tegynk a tubusos krmekbl se, mert mindegyik ss. Ha nincs hagymappnk, aprra vgott kis fej hagymt vagy 1 szl jhagymt tehetnk bele. Pirtsra kenve mg finomabb 
	  
	Prolt rizs 
	Hozzvalk: 
	- 
		1 bgre (2,5-3 dl) rizs
 
	- 
		2 bgre forrsban lv vz
 
	- 
		2-3 kanl olaj
 
	- 
		s s/vagy vegeta
 
	- 
		kevs szrtott vagy friss zldpetrezselyem (kimaradhat)
 
 
	A rizst kzepes mret (lehetleg teflon bevonat) ednyben az olajjal kzepes lngon, folytonos kevers mellett thevtjk (ne piruljon meg). Forrsban lv vzzel felntjk (kzben vigyzunk a keznkre, nehogy a felcsap gz meggesse!). Megszzuk, azonnal lefedjk s felnyits nlkl a legkisebb lngon 15 percig proljuk. Utna megnzzk, ha nem ftte el az sszes levt, mg 2-3 peercre visszatesszk. Ha igen, akkor tkeverjk s nyitott fedvel mg 1 percig hagyjuk kiproldni. 
	  
	------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
	  
	Flis csirke 
	Hozzvalk: 
	- 
		
			szemlyenknt 2 csirkecomb 
	 
	- 
		"Kentucky csirkeszrnyak" fszerkeverk (Kotnyi)
 
	- 
		3-4 evkanl olaj
 
	- 
		stzacsk
 
 
	A vilg legegyszerbb hstele szerintem, mostanban az sszes hsev vendgem ezt kap. A kulcsa a stzacsk, ami hztartsi boltban vagy szupermarketben kaphat. Ez egy tltsz fliazskocska, amihez zrszalagot is adnak. A csirkecombokat jl megmossuk, kettvgjuk. A fszert belekeverjk az olajba s megkenjk vele a combokat. Belektjk a fliba a csirkedarabokat s egy hstvel egyetlen kis lyukat tnk a flin. Elmelegtett, 200 fokos stben 1 rt stjk. Tlalskor a tnyrra helyezett flirl levgjuk a ktztt rszt, resztelt krumplit, prt vagy prolt rizst adunk hozz kretnek. Ahny szemly, annyi zacsk legyen s mindenki magnak szedi ki s pakolja a tnyrjra a combokat. A zacsk aljn sszegyl szaftot a kretre lehet nteni. 
	Lehet msmilyen fszert is hasznlni (pl. slt csirke, grill klasszikus, grg sltek stb. szles a vlasztk) s elg csak beleszrni a zacskba, vagy bedrzslni a hs felsznt. Csirkeszrnybl, ill. sertsszeletbl is lehet kszteni. 
	 
	--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
	  
	Lepny 
	A vilg legegyszerbb s legvltozatosabb reggeli-vacsora tele. Alapja: tej, tojs, liszt. Elksztse az amerikai palacsinthoz hasonl. Ami speciliss teszi: attl fggen, hogy mi van itthon s kinek ksztjk (hsev, vegi, "fehrliszt-utl stb) lehet varilni. me nhny dolog, amit mg bele lehet tenni: 
	- 
		Ftt vagy nyers krumpli, reszelve
 
	- 
		mirelit zldsg
 
	- 
		reszelt sajt
 
	- 
		szalonna- vagy kolbsz-darabkk
 
	- 
		ezekbl tbbet is lehet hasznlni egyszerre
 
	- 
		a liszt helyettesthet zabpehely-liszttel vagy pl van egy nagyon j lisztkeverk a bioboltokban az "Ezkiel lepnykenyere" nev, mely mindenfle gabona s hvelyes rlemnye
 
	- 
		hagyma- s/vagy fokhagyma-pp (tubusban lehet kapni)
 
 
	A hozzvalkat sszekeverjk s pici olajon max 1/2 cm vastag lepny stnk, mindkt oldalt szp aranybarnra pirtjuk (a msodik felnek kevesebb kell). Ne felejtsk el fszerezni! S, bors, zldpetrezselyem semmikpp nem rt, de lehet bele tenni mindenflt, a lnyeg a harmnia. Magban is finom, n szoktam hozz tejfeles mrtst csinlni, tejfl, majonz s egy kis fszer. Salsa szsz is finom hozz. 
	  
 |