Bulira
2006.04.14. 12:21
Sajtos rúd, Bécsi puncs, Gyümölcssaláta, Padlizsánkrém, cukkínikrém, tojáspástétom
"SZÁRAZTÁP"
Ez egy ilyen vendégváró rágcsa, sajtos rúdnak is lehet nevezni. Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg vaj margarin (ez az eredeti recept, de én kevesebbet szoktam tenni bele, mert így nagyon zsíros. 15 dkg.-ra le lehet venni, ha nem áll össze a tészta, akkor 2-3 kanál tejföl mehet bele)
25 dkg tehéntúró
1/2 tasak sütőpor, só, a tetejére egy tojás kenni, reszelt sajt, köménymag.
A liszttel összeszitáljuk a sót és a sütőport, tompa késsesl elmorzsoljuk a hideg vajat vagy margarint (mint az omlós tésztánál), addig, amíg már nem darabos, akkor összegyúrjuk a túróval. Hideg helyen folpackba tekerve legalább 2 órát pihen de előző este is megcsinálhatjuk a tésztát.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal és köménymaggal. Rádlival felvágjuk könnyen mozgatható méretű csíkokra és kikent tepsiben, előmelegített, 200 fokos sütőben kisütjük. kb. 10-12 perc ekll neki, sütője válogatja
----------------------------------------------------
FORRÓ ITAL
Bécsi puncs
(lehet hogy furcsálljátok, hogy alkoholos ital receptjét írom ide, tény, hogy kb 15 évig egyetlen korty alkoholt nem ittam, mert rendkívül zavaró hatással volt rám, de ma már néha szoktam gyenge italokat inni. A bécsi karácsonyi vásáron találtam ezt és teljesen beleszerettem. Aki alkoholmentesen akarja, egyszerűen hagyja ki a rumot, így egész minimális lesz a szeszfoka)
1 l fehér asztali bor (lehet szangria vagy vörösbor, akkor meggylét vagy más piros gyümölcslét használunk)
1 l szénsavmentes gyümölcslé
3-4 evőkanál méz (tehetünk többet is, ha édesen szeretjük)
fél citrom egészben (megmosva!)
fűszerek: egész fahéj, szegfűszeg
vmilyen gyümölcs (pár szem poharanként)
2 dl rum (nagyon finom, ha előző nap beleáztatunk egy jó nagy marék mazsolát)
A rum és a gyümölcs kivételével minden hozzávalót elkeverünk egy nagy lábosban és forrásig hevítjük (ne forrjon fel). Ekkor hozzáöntjük a rumot és újra felmelegítjük. Hőálló pohárba vagy bögrébe pár szem gyümölcsöt szedünk és ráöntjük a puncsot.
Hidegben kiváló melegítőszer. Játszhatunk az ízekkel: pl narancs és meggylé felesben, néhány szelet narancshéj és friss narancslé, pár meggyszem a pohárba és narancskarika a szélére. ez csak egy ötlet, a legjobb, ha mindenfélét kipróbálunk. Bécsben vagy 4helyen ittunk és mindegyik másmilyen volt.
Gyümölcssaláta
Legalább 4 féle különböző gyümölcsöt tegyünk bele, amit épp lehet kapni. Én görögdinnyét nem szoktam, de a sárgadinnye finom, és visszatölthetjük a héjjába, nagyon látványos. A gyümölcsöket értelemszerűen megtisztítjuk és egyforma kis kockákra vágjuk. Egy marék mazsolát megforrázunk és rádobjuk. tehetünk még bele egy kevés cukrozott narancshéjat vagy más cukrozott-aszalt gyümölcsöt, de csak kis mennyiségben. Egy citrom levével és 3-4 evőkanál melegített mézzel meglocsoljuk, 4-5 mentalevelet apróra vágunk és megszórjuk vele. Tálálás előtt jó, ha egy órát hagyjuk összeérni, lehet hűtőben is, de én nem szeretem a hideg gyümölcsöket
Padlizsánkrém
Egyforma, nem túl nagy padlizsánokat veszünk, kötőtűvel megszurkáljuk és alufóliába burkolva 220 fokos sütőben addig sütjük, amíg megpuhul. Felhasítva "leültetjük", hogy a leve kifolyjon. Meghámozzuk, botmixerrrel pépesítjük, közben belecsurgatunk egy kis olivaolajat (a padlizsán mennyiségétől és az ízlésünktől függő mennyiség, de 1-2 dl nél semmmiképpen ne legyen több)
Ízesítése. só, bors, hagymapép. Fakultatív: kevés mustár, fokhagyma, koriandermag. Javaslat: a fűszereket egyenként, részletekben adjuk hozzá folyton megkóstolva. Akkor jó egy étel, ha semmilyen fűszer íze nem üt ki a többi közül.
Cukkínikrém
fél kg cukkíni
1-2 kápia, vagy kalifornia paprika
30 dkg hagyma
2-3 gerezd fokhagyma pépesítve
olaj, só, bors, két kk mustár, bazsalikom
A hagymát kis kockákra vágva olajon megpároljuk (mint a pörkölt alap, csak nem teszünk bele pirospaprikát), rátesszük a kis kockákra vágott paprikát, , kb. 10 percig pároljuk, majd a cukkínit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, rádobjuk, megsózzuk és beletesszük a fűszereket is és puhára pároljuk. Utána botmixerrel pürésítjük és kész is van.
Tojáspástétom
(lengyel tojás vagy zsidó tojásnak is szokták hívni)
3-4 tojás
10 dkg vaj vagy margarin (eredetileg libazsírral készítették)
hagymafélék: lehet újhagymát vagy pórét használni, én snidlinggel szeretem a legjobban de ha nincs otthon semmi, megteszi tubusos hagymapép is
Fűszerek: só, bors, mustár (szoktam bele Grill fűszervaj nevű fűszerkeveréket tenni). Vannak, akik pirosan csinálják (fűszerpaprika, Piros Arany) illetve aki szereti, tehet bele fokhagymát (én ki nem állhatom)
A tojásokat megfőzzük, akkor a legjobb, ha a sárgája nem lesz 100%-osan kemény, villával összetörjük és belekeverjük a vajat/margarint, a hagymát és a fűszereket. Ne csináljunk egyszerre túl sokat, mert 2-3 napnál tovább hűtőben sem áll el!
|