Receptek : További vegetáriánus főételek |
További vegetáriánus főételek
2022.01.08. 14:23
Rakott kelkáposzta, polenta, "fasírt"
Rakott kelkáposzta
-
1 közepes fej kelkáposzta
-
1 bögre (2-2,5 dl) barnarizs
-
2 nagy fej hagyma
-
1 csomag füstölt tofu
-
1 nagy pohár tejföl (20%-os, 330 g)
-
15 dkg füstölt sajt
-
fűszerek: só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
-
étolaj
A rizst kevés olajon áthevítjük, felöntjük 3x mennyiségű forrásban lévő vízzel (kézre vigyázni, mert felcsap a gőz!), megsózzuk és fedő alatt a legkisebb lángon puhára pároljuk (40-50 perc, tejlesen nem lesz puha, a barnarizs természete miatt)
A kelkáposztát leveleire szedjük, forró vízben rövid ideig főzzük, majd áttesszük jeges vízbe 1-2 percre. Kiteregetjük őket és a nagy levelek közepéből kivágjuk az ereket
Az apróra vágott hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzva feloldunk benne egy evőkanál pirospaprikát, kis lángra visszatéve 1/2 dl vízzel kipároljuk (vagyis pörkölt-alapot készítünk). Nagy lyukú reszelőn lereszeljük a tofut, beletesszük, megfűszerezzük és még kb 10 percig pároljuk (lehet még egy pici vizet tenni alá, ha kell)
A tejfölbe belereszeljük a füstölt sajtot, és hogy kenhető legyen, lehet kicsit higítani vízzel vagy tejjel
Egy tűzálló tálat kivajazunk, és lerétegezzük az elkészült elemeinket: a káposztalevelek egyharmada, a ragu fele, a rizs fele, a tejfölös keverék egyharmada, majd levél,a maradék ragu és rizs, tejföl, levél, tejföl.
Előmelegített sütőben 200 fokon 35-45 percet sül, akkor van kész, mikor szépen megpirult a teteje
--xx--
Polenta
Ez is egy ilyen rakott kaja, elég ütős, de finom. A húsevők okvetlen tegyenek bele 10 dkg füstölt szalonnát.
-
25 dkg kukoricadara
-
20 dkg juhtúró
-
3 nagy fej hagyma
-
15 dkg füstölt sajt
-
olaj
-
kicsi só, őrölt kömény
A kukoricadarát vékony sugárban beleöntjük 1 l forrásban lévő, gyengén sós vízbe, levesszük kicsire, és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik (5-8 perc). Ekkor kiterítjük egy kivajazott sütőpapírra, úgy, hogy kb 2 cm vastag legyen.
A hagymát felvágjuk karikára, kicsit meglisztezzük és forró olajban megsütjük ún. lyoni hagymát készítünk. Ha valaki meg akarja sórolni ezt a lépést, akkor használhatja az egyes élelmiszerláncoknál kapható, kész pirított hagymát is.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, és az időközben kihült polentánk egyharmadát lefektetjük az aljára (lehet szeletekre vágni), megkenjük a juhtúró felével, megszórjuk a pirított hagyma felével, polenta, túró, hagyma, polenta, reszelt sajt. Aki tett bele füstölt szalonnát, annak szükségtelen a sajt, ekkor a rétegek közé és a tetejére is rakjunk a pörcből és a zsírjából. A sózással nagyon csínján bánjunk, mert a juhtúró sós.
200 fokon 30-35 percet sül.
--xx--
Vegetáriánus fasírt
Rengeteg variációja van, én azt csinálom, ami teljesen klasszikus, csak épp darált hús helyett reszelt tofu van benne és zöldségek
-
2 szikkadt zsemle
-
1 fej hagyma
-
10 dkg gomba
-
10-15 dkg mirelit vegyes zöldség
-
1 csomag tofu
-
1 tojás
-
olaj
-
füszerek: só, bors, petrezselyem, Kotányi "grill barbecue"
A zsemléket beáztatjuk, majd alaposan kicsavarjuk. A hagymát kevés olajon megpároljuk, beletesszük a nagy reszelőn lereszelt gombát, leszórjuk petrezselyemmel, megsózzuk, beletesszük a zöldséget, kicsit átpároljuk, majd belereszeljük a tofut. Ezzel is átpároljuk, kicsit kihűtjük, összekeverjük a zsömlével, megfűszerezzük és beleütünk egy tojást. Aki nem eszik tojást, kihagyhatja, de akkor kicsit szét fog esni a massza.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, a masszánkból hosszúkás cipót formázunk, kevés olivaolajat öntünk a tetejére, és 200 fokon 30-35 percig sütjük.
|